Savisaar: raskeveokid hakkavad tasuma teekasutustasu

Jun 14

Riigikogu võttis täna vastu seaduseelnõu, millega kehtestatakse veoautodele teekasutustasu. Majanduskomisjoni liikme Erki Savisaare sõnul kehtestatakse teekasutustasu üle 3500-kilogrammise täismassiga veoautodele ja nende haagisele, mis liiklevad avalikult kasutatavatel teedel.

 „Kehtestatav teekasutustasu aitab koguda täiendavaid vahendeid infrastruktuuri kvaliteedi tagamiseks. Selle tasuga on võimalik koguda vahendeid ka välismaal registreeritud veoautodelt, kes hetkel ei maksa raskeveokimaksu ning neil pole otsest vajadust osta Eestist lühikeste vahemaade tõttu kütust, mille tõttu jääb Eesti ilma ka kütuseaktsiisist,“ ütles Savisaar, kelle sõnul saavad raskeveokid seetõttu täna liikuda meie teedel ühtegi tasu maksmata. „Senimaani olid Eesti ja Soome ainsad Euroopa Liidu liikmesriigid, kus ei kehtinud veoautode teekasutustasu,“ märkis Savisaar, kelle sõnul hakkab Eestis kehtima ajapõhine teekasutustasu. „Sarnane süsteem on kasutusel ka teistes balti riikides,“ lisas ta.

Riigikogulane ütles, et teekasutustasu on võimalik maksta nii päeva, nädala, kuu, kvartali kui aasta eest. „Päevane tasumäär jääb 9-12 euro vahele ning aastane teekasutustasu määr jääb vahemikku 500-1300 eurot,“ kommenteeris riigikogulane, kelle sõnul hakkab teekasutustasu tasumäär sõltuma nii veoauto ja selle haagise täismassist, EURO-heitgaasiklassist kui telgede arvust. Majanduskomisjoni liikme sõnul hakkavad teekasutustasu administreerimisega tegelema maanteeamet ning maksu- ja tolliamet. „Maanteeamet tagab teekasutustasu tasumise võimaluse ööpäevaringselt ning saab õiguse sõlmida tasu tasumise korraldamiseks vajalikke halduslepingu eraõigusliku juriidilise isikuga. Maksu- ja tolliameti ülesandeks on koostöös politsei- ja piirivalveametiga teostada riikliku järelevalvet teekasutustasude tasumise üle,“ kommenteeris Savisaar.

Tema sõnul võetakse kasutusele ka võimalus tasuda teekasutustasu internetis. Teekasutustasu tasumise kohustus jõustub 1. jaanuaril 2018. aastal.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela