On aeg kehtestada õiglane astmeline tulumaks!

Dets 10

Eesti Keskerakonna volikogu võttis 10. detsembril Tobia külas peetud volikogu istungil vastu avalduse "On aeg kehtestada õiglane astmeline tulumaks!".

Keskerakonna eesmärk on ehitada sidusat ja õiglast riiki kõigile Eestimaa elanikele. Igale inimesele sõltumata sissetulekust ja elukohast tuleb tagada kättesaadav kvaliteetne arstiabi, vajalikud sotsiaalteenused, kodulähedane hea haridus, väärikas palk ning pension. Õiglane riik eeldab ka õiglasemat maksusüsteemi, mille puhul väiksema ja keskmise sissetulekuga inimestel on madalam maksukoormus ning jõukad panustavad rohkem. 

 
On aeg liikuda euroopaliku maksusüsteemi juurde, kus maksukoormus sõltub inimese sissetulekust. Meie pakutav astmeline tulumaks koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega alampalgani tagab solidaarsema ühiskonna ning suurendab keskklassi sissetulekut kuni 1740 euro võrra aastas. Arvestades, et Eesti on Euroopa üks kiireima hinnakasvuga riike, on iga lisaeuro inimestele abiks. Ühiskondliku jõukuse õiglasemaks ringi jaotamiseks maksustame kahekordset Eesti keskmist palka ületava sissetuleku kõrgema maksumääraga. Ühtlasi kaalume sotsiaalmaksu lae kehtestamist, et julgustada Eestisse kõrgepalgaliste töökohtade loomist.

Keskerakonna astmeline tulumaks on lihtne ja õiglane ning koosneb kolmest sammust:
•    tõstame maksuvaba tulu kõigil alampalgani, mis on 2023. aastal 725 eurot;
•    kuni kahekordse keskmise palgani (ca 3400 eurot) kehtib praegune 20% tulumaks;
•    kahekordset keskmist palka ületavalt summalt tuleb maksta 30% tulumaksu.

Keskerakonna ettepaneku kohaselt kasvaks tulumaksuvaba miinimum igal järgmisel aastal tulenevalt alampalga tõusust. Kõrgem maksuaste kehtiks eelmise aasta III kvartali keskmist palka kahekordselt ületavale summale.

Meie pakutava muudatuse korral võidavad näiteks alampalka teenivad inimesed võrreldes praegusega 540 eurot aastas. Eestis oli 2022. aasta II kvartalis alampalka või sellest vähem teenivaid töötajaid üle 52 tuhande, kelle igapäevane toimetulek on rekordilise hinnatõusu tõttu kõige enam löögi all. Ühte kuni kahte keskmist palka teenivate inimeste võit tuleb kuni 1740 eurot aastas. Maksukoormus tõuseb ainult kõige jõukamal 10% ühiskonnast, kelle sissetulek võimaldab senisest enam Eestimaa arengusse panustada. 

Keskerakonna maksupakett on õiglasem ja loogilisem kui Reformierakonna ühetaoline lähenemine. Reformierakonna pakutud maksumuudatustest saavad madalapalgalised vähem kasu ning kõige suurem võit ootab hoopis kõrgepalgalisi. Samal ajal võtaks see jõukaid soosiv lahendus riigieelarvest ligi 100 miljonit eurot rohkem kui Keskerakonna astmeline tulumaks. Seda raha on õigem kasutada pensionite tõstmiseks, ravijärjekordade lühendamiseks ja meie laste haridusse investeerimiseks.

Eesti Keskerakonna juhitud valitsus tõstis 2018. aastal enamike inimeste tulumaksuvaba miinimumi varasemalt 180 eurolt 500 euro tasemele. See oli viimaste kümnendite kõige olulisem maksumuudatus, mis andis sadadele tuhandetele inimestele igal aastal 768 lisaeurot. Viie aastaga on hinnad ja palgad tõusnud ning nüüd soovime ära teha olulise reformi – kehtestada astmelise tulumaksu koos maksuvaba tulu tõstmisega alampalgani. Astume koos järgmise sammu õiglasema ja võrdsema ühiskonna suunas. Julgelt inimeste heaks!

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela