Taavi Aas: LNG-laeva Soomele loovutamine oli valitsuse teadlik otsus

Okt 14


Eesti energiajulgeoleku seisukohast lähtuvalt oli LNG-laeva Eestisse jõudmine kriitilise tähtsusega küsimus ja seetõttu on väheusutav, et Riina Sikkut loovutas strateegiliselt niivõrd olulise objekti põhjanaabritele hetkeemotsiooni ajel. Olen veendunud, et otsus oli eelnevalt peaministriga kooskõlastatud. Isamaa erakonna ministrid jäeti targu otsustusprotsessist kõrvale, sest teati, et sealtpoolt ei oleks jah-sõna tulnud.


Peaminister Kaja Kallas ning majandus- ja taristuminister Riina Sikkut on mitmetes varasemalt korduvalt rõhutanud, et peavad LNG-laeva Paldiskisse jõudmist äärmiselt oluliseks. Viimastel päevadel on toimunud aga oluline meelemuutus ning Kaja Kallas ja Riina Sikkut on asunud justkui ühest suust õigustama otsust ujuvterminal Soomele loovutada. Kummastavalt mõjub ka Riina Sikkuti mõne päeva tagune väljaütlemine, et ta teadis juba 18. juulil, et laev läheb Soome. Ometi andis Kaja Kallase valitsus majandusministri vastutusel 28. juulil 38 miljoni euro suuruse finantsgarantii haalamiskaid ehitavatele eraettevõtjatele.


Minister Sikkut ei taju oma tegevusetuse võimalikke tagajärgi. Eesti energiajulgeolekule on äärmiselt oluline, et ujuvterminal oleks just Paldiskis. Oleme viimase aasta jooksul korduvalt näinud, et kriisiolukorras tegutsevad riigid esmajoones enda elanike huvide eest ning paraku oleme pidanud olema tunnistajateks ka merealuste gaasitorude lõhkumisele. Kõik see vaid süvendab ebastabiilsust. Mõistagi on Isamaal põhjust olla solvunud. Esmalt hääletasid koalitsioonipartnerid Euroopa Kontrollikoja liikme kandidaadiks Autorollo skandaaliga seotud olnud Keit Pentus-Rosimannuse, nüüd tehti tagaselja kokkulepe LNG-laeva soomlastele loovutamise kohta.


Kuna minister Sikkut on keskendunud enda õigustamisele ega ole võtnud poliitilist vastutust, ei jää meil üle muud, kui teda umbusaldada. Avaldus on valmis ja allkirjade kogumine algab esmaspäeval.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela