Toidukaupade käibemaks tuleb langetada 9 protsendile

Jul 19

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis üle eelnõu langetada toiduainete käibemaks üheksale protsendile. Riigikogu liikme Tõnis Mölderi sõnul on erakordselt kõrge ja inimeste toimetulekut mõjutava inflatsiooni tingimustes riigi kohustus oma inimestele erinevate meetmetega appi tulla.

"Hinnarekordeid purustavate energiahindade mõju jõuab ka poelettidele. Juunis kallines Eesti Konjunktuuriinstituudi toidukorvi maksumus aastases võrdluses koguni 18 protsenti. Kui viimastel aastatel on toidukorvi kallinemine jäänud maksimaalselt 2 euro piiresse, siis tänavu suurenes maksumus rohkem kui 14 euro võrra," märgib Tõnis Mölder. "Viimased uuringud näitavad, et hinnaralli mõjutab oluliselt ka toidukaupade tarbimist - inimeste ostukorvis kasvab soodushinnaga ja odavamate toodete osakaal, mis omakorda avaldab mõju elukvaliteedile. Eestimaalased eelistavad kodumaist toitu, kuid on samas väga hinnatundlikud."

Tõnis Mölder lisab, et käibemaksuerisusega on võimalik väiksema sissetulekuga inimestele toitu kättesaadavamaks teha ja nende elujärge parandada. "Eesti on üks neljast Euroopa Liidu liikmesriigist, kus ei rakendata toiduainetele käibemaksu soodusmäära. Enamik riikidest on käibemaksu alandanud 0-15 protsendini. Näiteks Soomes on toiduainete käibemaks 14% ja Rootsis 12% ning Lätis kehtib värsketele puu- ja köögiviljadele alates 2018. aastast 5% käibemaks. Toit moodustab pere eelarves kõige suurema osa, sellele kulub ca 21 protsenti väljaminekutest," lausub Tõnis Mölder.

Keskerakonna volikogu esimees ütleb, et kõikide sisendite hinnad on tõusnud ja kasvutempo jätkub ning see tähendab, et hinnalagi ootab meid veel ees. "Importkauba hinnasurve tingimustes töötab suur osa Eesti toiduainetetööstusest ellujäämise piiril. Valdavalt tegutsevad siinsel turul oma toodangut müüvad välismaised toiduainete tootjad koduriigi poolt pakutavatel soodustingimustel, samamoodi peaks toidujulgeoleku eest seisma ka Eesti valitsus. Oleme seiskohal, et toiduainete käibemaksu langetamine 9 protsendile on praeguses olukorras Eesti inimeste ja ettevõtete toimetulekuks hädavajalik samm. Valitsuselt on vaja kiireid tegusid, oleme inflatsiooni poolest Euroopa kõige esimesed," räägib Tõnis Mölder.

Eelnõu kohaselt tuleks langetada 9 protsendile toidukaupade, jookide ja muude selliste inimestele tarbimiseks mõeldud toorainete ja nende valmistamiseks või säilitamiseks kasutatavate maitseainete, säilitusainete, värv- ja muude lisaainete käibemaks. Samuti tuleb langetada restorani- ja toitlustusteenuste ning sööda- ja segasööda ning nende valmistamiseks kasutatavate tooraine- ja lisaaine, loomade toiduainena kasutatavate tööstuse jäätmed ning sööda tooraine käibemaks.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela