Keskerakonna volikogu avaldus "Peame toetama inimeste toimetulekut kriisiajal!"

Mär 05

Eesti Keskerakonna eesmärk on majandusliku ja sotsiaalse kihistumise ohjamine, ebavõrdsuse vähendamine ning sidusa ühiskonna ehitamine. Riigi majandusnäitajad on aastaid paranenud, kuid see ei saa olla siht omaette, seda peab tundma iga Eestimaa pere. Inimeste heaolu ja sotsiaalse turvatunde toetamine on veelgi olulisem kriisiajal. 

Paraku on kiirenev hinnatõus toonud palju toimetulekuraskusi – kütus, elekter, gaas, teenused ja kaubad kallinevad pöörases tempos – mis paneb kõige haavatavamad inimesed ja ettevõtjad majanduslikult veelgi keerulisemasse olukorda. Valitsus on astunud mitmeid samme, et hinnatõuse leevendada, kuid peame jätkama tööd sotsiaalse kihistumise vähendamiseks ja inflatsiooni tõrjumiseks ning toetama eeskätt neid, kes kõige rohkem abi vajavad. 
Eesti Keskerakond toetab toimetulekutoetuse tõstmist 200 euroni, mis on otsene rahaline abi puuduses elavatele ja toetust vajavatele inimestele läbi kohaliku omavalitsuse. Tarbijahindade tõusust hoolimata on toimetulekutoetus püsinud viimased kolm aastat muutumatuna. Toetuse tõstmine on vajalik, et aidata töötuid, osalise või puuduva töövõimega inimesi, üksi elavaid eakaid, üksikvanemaid ja teisi abivajajaid.


Peame kriiside negatiivset mõju tasandama ka aktsiisi- ja käibemaksupoliitika kaudu. Teeme ettepaneku üle vaadata toidukaupade maksumäär ja kütuseaktsiisid, et hinnatõuse pidurdada. Tarbimismaksude alandamine tooks märkimisväärse võidu neile inimestele, kes peaaegu kogu oma sissetuleku kulutavad toidu- ja esmatarbekaupadele ning kodukuludele. 


Eesti riigi areng sõltub otseselt inimeste heaolust ja meie inimeste tervisest. Meil tuleb vähendada ebavõrdsust tervises, et ka majanduslikult kehvemal järjel olevad väiksema sissetulekuga inimesed saaksid elada kauem tervena ning panustada aktiivselt ühiskonda. Seetõttu peame üle vaatama tervise- ja sotsiaalvaldkonna rahastuse tervikuna. Elanike ootused tervishoiule ja sotsiaalteenustele kasvavad, samas on riik aastakümneid panustanud neisse valdkondadesse märkimisväärselt vähem kui Euroopa Liidus keskmiselt. 


Valitsusel tuleb tervise-, energia- ja julgeolekukriiside negatiivsete mõjude leevendamiseks aktiivselt tegutseda. Eesti Keskerakond peab vajalikuks riigi lisaeelarve koostamist, et toetada kolme kriisi ajal meie inimesi ning Ukraina riiki ja rahvast, sh siia saabuvaid sõjapõgenikke. Peame tagama kõigile inimestele, sõltumata rahvusest ja emakeelest, Eestimaal sotsiaalse turvatunde ja väärika elu.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela