Jaanus Karilaid: Keskerakonna neli ettepanekut ühiskonna avamiseks

Jan 27

Keskerakonnal on neli konkreetset ettepanekut, kuidas peaksime liikuma piirangute kaotamise ja ühiskonna avamise poole, lausus Riigikogu fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid pärast avalikku koosolekut õiguskantsleri nõuniku Martin Kadaiga.


"COVID-tõendi kaotamist tuleks alustada alaealistest, et kõik lapsed saaksid vabalt ühiskonnaelus osaleda. Samuti on kujunenud olukorda arvestades mõistlik tühistada alaealiste karantiininõue, sest lapsed põevad viirust valdavalt kergemas vormis ja haiglaravi vajatakse üliharva. Isolatsioon on olulisel määral avaldanud mõju õpitulemustele ja vaimsele tervisele. Peame keskenduma nakatumise asemel haigestumisele ja võtma fookusesse eelkõige riskirühmad, et hoida ära raskete haigusvormide tekkimist. Oluline on tagada haiglaravi ja raviteenuste kättesaadavus," ütles Jaanus Karilaid.


Jaanus Karilaidi sõnul avaldas ka Martin Kadai toetust Keskerakonna fraktsiooni ettepanekule alustada ettevalmistusi COVID-tõendi siseriiklikuks kaotamiseks. "Vaadates nakatumise näitajaid, siis peame nentima, et praegused meetmed enam ei tööta. Vaja on uutmoodi lähenemist. Vaktsiinipass annab inimesele turvavõrgu vältimaks rasket haigestumist, kuid praeguses olukorras ei näita vaktsiinipass, et seda omav inimene ei nakatu. Keskerakond toetab jätkuvalt vaktsineerimist, kuid statistika kohaselt oleme ühiskonna eripärasid arvestades jõudnud maksimumi lähedase tulemuseni," märkis Keskerakonna aseesimees.


Jaanus Karilaid lisas, et Martin Kadai poolt välja käidud argumendid süvendasid veendumust, et Eestis peab hakkama jälle arvestama kiirtestide tulemusi. "Testimise põhimõtete muutmine on möödapääsmatu, sest viiruse leviku tingimustes ei ole võimalik täielikku järelevalvet teha. Igal meetmel on oma aeg ja murdepunkt on kätte jõudnud. Ettevõtted on kandnud märkimisväärseid kahjusid ning suur hulk inimesi on olnud pikka aega ühiskonnaelust ära lõigatud. Seetõttu tuleb kõikidele inimestele tagada ligipääs vabas õhus toimuvatele üritustele ning arvestada kiirtestide tulemusi, et ka vaktsineerimata inimestel oleks ligipääs spordiklubidele, spaadele ja meelelahutusasutustele. Siinkohal tuleb arvesse võtta ka asjaolu, et PCR-testimine läheb riigile ühes kuus maksma neli miljonit eurot ja see kulutus ei ole kõrgete energiahindade võrdluses mõistlik," rääkis Jaanus Karilaid.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela