Eesti Keskerakonna esimehe Jüri Ratase kõne volikogu istungil

Nov 27

Eesti Keskerakond võitis kohalike omavalitsuste valimised, kuid 15 kuu pärast ootab meid juba uus katsumus ja selleks tuleb juba praegu hakata valmistuma, ütles erakonna esimees Jüri Ratas volikogu istungil peetud kõnes.

Austatud mõttekaaslased!

Mul on heameel, et võtame taas mõned tunnid mõelda, mida järgmisena üheskoos korda saadame. Et just nii me edasi jõuamegi – mis mõeldud, saab ka tehtud – kinnitab hästi vahepeal toimunu. Nimelt, siit pärinevad teod, mille üle saame uhked olla. Näiteks, Eestil on Riigikogu poolt valitud väärikas president, meil on taas kohalike valimiste valimisvõit, 23. novembril algas meie kuues aasta valitsuses. Kui vaadata veel laiemalt, siis sel ajal, kui meie valitsuses oleme töötanud, hakkas vaesus langema, majandus on kasvanud ligi 20% ja järgmisel aastal on keskmine vanaduspension 40% suurem sellest, mis see oli siis, kui valitsusse läksime. Teie panuseta me neist saavutustest ei räägiks. Südamest aitäh! Hoiame seda, et Keskerakond töötab alati näoga Eestimaa inimese poole.

Heameelt teeb mulle ka see, et on jäänud samaks, miks me üldse üheskoos tegutseme ja muudkui edasi püüame. 23. novembril 2016 oli mul au asuda Keskerakonna esimehena peaministriametisse. Algas meeletu töö, et teha, millest aastaid rääkinud oleme – põhimõttelisi muudatusi, mis aitavad Eestimaa inimesi paremale järjele ja pööravad meie riiki näoga inimeste poole. Vahel on öeldud nii vaikselt kui ka häälekamalt, et meil oleks tugevam toetus opositsioonis kui teha tihtipeale kompromisse valitsuspartneritega. Võib-olla on see tõesti nii. Ainult, et me ei ole valitsuses ei reitingu, ministriametite või millegi muu pärast. Me tahame päriselt muutusi, viia ellu meie programmi ja täita valimisplatvormis lubatut. 

Head kaasteelised! 

On veel palju, mida saame korda saata. Seda sama inimlikkuse, tasakaalukuse ja ühtehoidmisega, mis meie meeskonda teistest erakondadest eristab. Sest meil on korraga mitte üks, vaid kolm kriisi lahendada.


Veel seljatamata enneolematule koroonakriisile lisandusid meeletu hinnaralli ja hoomamatu hübriidrünnak. Ning ükski neist ei oota lahendustega nädalaid ega isegi homseni. Vastupidi, kõik kolm eeldavad, et lahendame neid koheselt ja otsustavalt. Sest need taanduvad sellele, kui hea, turvaline ja kindel igaühel meist Eestis elada on.


Koroonakriis on seadnud ohtu mitte ainult meie tervist, vaid ka hakkamasaamist. Järjest suuremaks väljakutseks on saanud meie inimeste vaimne tervis ja hakkamasaamine. Pea kaks aastat peetud võitluse järel me ikka ja jälle peame arvestama koroonaviiruse kui ohuga meie elule. Sadu eestimaalasi ei näe enam 2021. aasta jõule, sest viirus on võtnud elu ja toonud sügava leina peredesse. Tuhanded meist, kes jäid pandeemia mõjul töötuks, pole veel siiani tööle naasnud. Nii et kui tugevalt ka ei tahaks sellest kriisist pääseda, on selle murettekitavat mõju veel siin ja seal.  


Hinnaralli on jõudmas igasse kodusse ja igasse ettevõttesse. Nüüdseks tehtud otsustega leevendada energiahindade tõusu, pakume neile tuge, kuid vaid osaliselt. Lahtine on, kuidas tuleme appi nendele, kes jäävad hätta gaasi ja toasooja kuludega. Paraku ka see, kuidas me hinnad madalad hoiame. Enamusele peredest tähendavad kasvavad kodukulud, et tuleb muu arvelt kokku hoida. Paljudele ettevõtjatele lisandub suuremate halduskulude kujul aga põhjus hindu tõsta. Seega niigi ülikiire hinnatõus võib uut hoogu juurde saada, millele meie sissetulekud järgi ei jõua. Sellise teadmisega jätta riigi poolt tegemata vastusammud on vale tee. 


Meie lähiregioonis on toimumas väga ohtlikud sündmused ning lubamatu mäng inimeludega. Valgevene-Poola piiril toimuv on toonud igapäeva veel rohkem kõneainet ja mõttekohti, kuidas tagada meie ja kogu Euroopa Liidu piiri tugevus. Eesti ja Euroopa Liidu piir peab olema kaitstud ja kindel.


Loomulikult tuleb meil toetada oma liitlasi eriti Poolat, Leedut ja Lätit, ning oleme seda ka teinud. Kutsusime kokku lisaõppekogunemise ja oleme suurendanud Eesti piiri kaitset. Peame tegema muudki, et meie rahulik elu oleks reaalselt kaitstud. Seejuures ei saa me veel kuidagi kindlad olla, et olukord halvemaks ei muutu.


Lahendused on ennekõike meie ministrite pakkuda. Kuid nõustun igaühega teist, kes ütleb, et peame Taneli, Taavi, Kristiani, Eva aga ka Jaagu, Erki ja Tiiduga kaasa mõtlema. Praegused kriisid mõjutavad igaühte, seega ka neid ületada saame vaid üheskoos. Esiteks saame taastada oluliste teemade arutelud. Teiseks saame anda uut hoogu volikogu komisjonide tööle. Meie suhtlus inimestega peab olema igapäevane ja toimima üle Eestimaa, nii silmast-silma, kirja ja meedia teel kui ka interneti vahendusel. Oluline on, et panustame tulemusse tõsiselt, et luua lahendusi.


Eesti vajab, et valitsus leiab kiiresti toimivaid lahendusi ja vaatab hoolikalt ette. Meil tuleb olla igas kriisis sellest vähemalt samm ees. Ainult nii see lõpuks seljatatud saabki. 

Armsad sõbrad, head keskerakondlased! 

Mitte miski ei ole iseenesestmõistetav, me peame pingutama, et olla positsioonis, kus saame ellu viia valijatele antud lubadusi, esindada meie vaadet ning ideid. Me oleme pööranud riigi näo viimase viie aastaga inimeste poole, kuid seda tuleb veelgi enam teha. Selleks tuleb teha hea valimistulemus kõigest 15 kuu pärast. Kas me saame sellega hakkama?


Minu vastus on - JAH, saame küll. Ja minu sõnade taga ei ole vaid teooria või parteijuhi kohustuslik positiivne mõtlemine. Minu arvamust kinnitab fakt, et Eesti Keskerakond võitis kohaliku omavalitsuse volikogu valimised üle Eesti ja oleme 28 omavalitsuses otsustamas mitte ainult volikogus, aga ka valla- või linnavalitsuse tasandil kohaliku elu käekäigu üle. Sealhulgas teeme seda me pealinnas Tallinnas, kus erakond sai rohkem hääli kui 2017. aastal. See on tubli saavutus. Tunnustan eraldi linnapead Mihhail Kõlvartit, kes tegi suurepärase tulemuse ning on taas usaldatud pealinna linnapeaks järgnevaks neljaks aastaks. Jõudu Sulle!

Keskerakond võitis valimised lisaks Tallinnale mitmes kohalikus omavalitsuses – Maardus – volikogus enamus Keskerakonnal, Lüganusel, Kohtla-Järvel, Mulgi vallas, Sillamäel – volikogus enamus Keskerakonnal, Vinnis, Loksal – volikogus enamus Keskerakonnal ja Valgas. Erakondade arvestuses tegime parima tulemuse Anijal, Jõhvis, Narvas, Narva–Jõesuus, Mustvees, Haapsalus, Vormsil ja Lääneranna vallas. Soovin tänada ka neid väga tublisid ja vapraid inimesi, kes läksid nimekirja üksi või kahekesi, kes uskusid Keskerakonda ja pakkusid võimalust valijatele toetada just meie erakonna maailmavaadet nii Kiili vallas Margarita Tšernjajeva, Setomaal Jüri Saar ja Aivo Savik, Raasiku vald ja Signe Tiitso, aga ka mitmed teised, kes panustasid sellesse, et erakond oleks neil valimistel esindatud kas või väikese nimekirjaga. Soovin tuua välja veel mõningad omavalitsused, kus suutsime oma tulemust parandada. Nendeks on Hiiu- ja Saaremaa, Viimsi vald, Vormsi ning suurepärane tulemus Järva vallas.


Poliitikas loeb alati ka kogemus ja läbisaamine teiste poliitikutega. Seda enam väärib tunnustust Valeri Korbi töö Kohtla-Järvel, kus erakond jäi peale valimisi kindlasse opositsiooni, kuid Valeri suutis oma kogemused maksma panna ja tõsta Keskerakonna lipu jälle Kohtla-Järvel kõrgele. Samuti suur tunnustus Jaanus Karilaiule tänu kelle järjepidevale tööle Haapsalus purjetas Keskerakond taas koalitsiooni. Maakonnakeskuste mõttes töötab volikogu esimehe või linnapea/vallavanema ametikohal Tallinnas Mihhail Kõlvart, Jõgeva vallas Angela Saksing, Haapsalus Jaanus Karilaid, Põlva vallas Georg Pelisaar, Pärnus Andrei Korobeinik ning Rakveres Triin Varek.


Ma tänan ja kiidan soovin tänada ja kiita kõiki 1757 kandidaati, meie toetajaid, aitajaid ja erakonna bürood, kes hoidsid Keskerakonna lippu kõrgel. Üks tähelepanek, millega ma ei saa kuidagi rahul olla. See on mõnedes omavalitsustes meie inimeste omavaheline suhtlus, mis nõrgestab valimisnimekirja ja seeläbi ka tulemust. See ei ole mõistlik. Meie ridades kandideeris enim inimesi ning see näitab, et erakonna märk on tugev, meisse usutakse ja loodetakse, meie saavutused on tõelised ning eesmärgid arusaadavad.


See aasta on meile olnud samas ka mitmeski mõttes väga keeruline. Erakonnale osutatud kahtlustuse tõttu võtsime raske, kuid vajaliku vastutuse ning lõppes koalitsioon, kus Keskerakond oli valitsuse juhterakond. Kärpisime erakonna tegevuskulusid ja tunduvalt ka kohalike valimiste kampaaniamahtu, koondasime piirkondi abistavad koordinaatorid. Oli hetki, kus meie toetus oli uuringute järgi vähem kui 17%. Meie tegevust on väga tugevalt pärssinud kohtuvaidlus aastatel 2009-2015 tehtud kampaaniate üle, mis ringkonnakohtu otsuse kohaselt tähendab erakonnale 850 000 eurost väljaminekut. Kuna vaidlus on väga põhimõtteline ning meie hinnangul oluline mitte ainult ühe erakonna jaoks, otsustas juhatus pöörduda Riigikohtusse saamaks lõplikku hinnangut. Tõenäoliselt kuuleme otsusest järgmise aasta alguses.


On ülimalt kahetsusväärne, et peame jätkuvalt tegelema küsimustega, mis pidanuks olema ammu lahendatud. Oleme tänulikud iga toetuse eest, mida meie erakonna liikmed, toetajad ja mõttekaaslased saavad anda ja on teinud, et Eesti vanim ja suurim erakond saaks keskenduda poliitika kujundamisele ning jätta raskused selja taha.


Nendele katsumustele vaatamata me ikkagi võitsime need valimised, sest kõige olulisem trump on alati olnud meiega koos – meie inimesed. Inimesed, kes kannavad endaga soovi panustada riigi, oma kodulinna, -valla või -küla arengusse, oma kaasmaalaste heaolusse. Ja seda märgatakse. Keskerakonna reiting on kasvanud, olles nädala koondtulemusena Nortstati andmetel 21,7%, mis tähendab selgelt, et oleme esikoha konkurentsis Reformierakonna ees ning Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna järel. Tõsi, väga pikk maa on veel minna, kuid eesmärk on selge ja siht reaalne. See on valimisvõit 2023!


Ma pean väga oluliseks veel üht muutust Eesti poliitikas. See on nimelt Eesti 200 tõus viimastel valimistel. Tuleb tunnustada, et nad on poliitikas töökad ja leidlikud ning pakuvad tõsist konkurentsi tänastele erakondadele. See on tervitatav. Mõned päevad tagasi kutsus Eesti 200 erakonna esimees Kristina Kallas Eesti Päevalehe intervjuus üles president Kersti Kaljulaidi tulema poliitikasse. Arvan, et see on väga tõsine ja positiivne üleskutse. Iga uus inimene annab värskust ja uusi ideid meie poliitikasse.

Head kaasvõitlejad!

Nagu eelnevalt ütlesin, on Keskerakonna siht valimisvõit 2023. aasta Riigikogu valimistel. Mida saame ja peame selleks tegema? Muidugi tuleb meil ühiselt pingutada. Juba tänasest. Iga päev. Selleks, et minna sirge seljaga ülejärgmise aasta märtsikuus valimistele. Kahtlemata on valimistel olulise kaaluga otsused, mida teeb tänane valitsus ning tähtis on meie ministrite, Riigikogu liikmete ja omavalitsusjuhtide tegevus.


Oleme seisnud väga tugevalt tervishoiukriisi lahendamise eest ning selle eest, et meie inimesi ja ettevõtteid toetataks nendel rasketel momentidel. Oleme teinud väga suuri edusamme üheskoos selle viiruse peatamisel ja peame seda teed edasi liikuma. Arusaadav on seegi, et paranev, kuid paraku kestev koroonaseis on tekitamas pingeid me endi, Eestimaa inimeste vahel. Kõik sooviksid tagasi elu enne koroonat. Olukord on täna paranemas ning arvan, et aeg on arutada, kas tuua tagasi testimine kui üks võimalus osaleda igapäevaelus. Usun, et meie partneri nõusolek, et moodustame otsustavalt ja kiirelt vaktsiinikahjustuste fondi, on siiras ja see tuleb. Loodan, et vastavasisuline otsus langetatakse valitsuses juba käesoleva aasta jõulukuul.

Soovin tunnustada ka pealinna initsiatiivi kiirendada vaktsineerimist, käivitades augusti algusest pealinnas vaktsiinikiirabi, kus hetkel teenindavad patsiente juba kolm brigaadi. Ma kutsun inimesi mõistma, et kõigi ühine huvi – politseinike ja terviseametnike, söögi- ja meelelahutuspaikade omanike ning töötajate või poliitikute ja õpetajate – on sellest kriisist välja tulla võimalikult kiiresti ning nii valutult kui vähegi võimalik. 


Oluliste lähiaja otsustena soovin välja tuua energiahindade tõusu kompenseerimise, Eesti metsa hoidmise ja raiemahtude vähendamise ning sisejulgeolekusse panustamise. Ka selleks, et me piir peaks ja seda kaitsvad inimesed saaksid oma töö eest senisest suuremat palka. Need otsused on vaid väga väike osa tööst, millega me valitsusdelegatsioon Jaak Aabi juhtimisel on tegelenud. Ja ma kordan ka siinkohal, et kuigi koalitsioonis on erimeelsusi, on me eesmärk leida probleemidele vastuseid ühiselt. 


Ühtlasi tahan tänada endiseid ministreid Anneli Otti ja Tõnis Möldrit nende panuse eest, mida nad ametis olnud aja jooksul andsid. Ministrivahetus on alati keeruline, kuid ma tahan öelda, et see näitab ka nii inimese enda kui ka erakonna tugevust. Ei ole kerge loobuda ametist, mida soovid südamega teha, kuid vahel tuleb teha raskeid otsuseid. Mõlemad endised ministrid suutsid seda teha. Niisamuti suutsime erakonnas leida neile kiirelt tugevad asendajad – aitäh Tiit Terik ja Erki Savisaar selle vastu võetud vastutuse eest.


Riigikogus on Jaanus Karilaiu juhtimisel antud sisse eelnõu, mis võimaldaks Eesti inimestel presidenti otse valida. Täpselt nii, nagu Keskerakonna volikogu eelmisel korral otsustas. Mul on hea meel, et erakonnad suutsid valida Eestile presidendi Riigikogu teises voorus ning valituks osutus mees, keda toetasite teie, head volikogu liikmed. Ma soovin Alar Karisele jõudu, tarkust ja tasakaalukust olemaks kõigile Eestimaa inimestele ja nurkadele president, keda kuulata ja kellele toetuda ka kõige raskematel hetkedel. Aga me ei ole meelt muutnud – hirm otsevalimise ees pole põhjendatud ning näeme seda ju ka üle lahe. Keskerakond seisab otsevalimiste eest.


Soovin siinkohal palju jõudu Keskerakonna Noortekogule, kel täna oma valimised ees, nimelt toimub täna noortekogu kongress. Aitäh esimees Kristi Rüütel, juhatus ja liikmed tehtud töö eest! Loodan, et ka peatselt valitud juhtkonnal on soov vähemalt sama tugeva energia, soovi ja tahtmisega juba tehtut jätkata ning me noorteorganisatsiooni veelgi kasvatada. Ootan juba sel aastal Viljandi ja Hiiumaa klubide moodustamist! Noorte ideed ja panus on valimiste protsessi väga olulised ning mitmed noorte välja toodud punktid leidsid kajastust erakonna valimisplatvormides, sealhulgas Tallinna omas.

Head siinviibijad!

Meil tuleb olla aga veelgi aktiivsem ja seista valijate eest kindlalt ning konkreetselt. Selleks tuleb tõhustada muuhulgas ka volikogu komisjonide tööd, sest just nendes, koostöös ministrite, Riigikogu liikmete ja omavalitsustegelastega sündivad ideed saavad olema aluseks 2023. aasta valimisprogrammi koostamisel. Mida teeme maksudega? Kuidas saab ka alusharidus olema kõikjal Eestis tasuta? Millised investeeringud ja otsused on vajalikud selleks, et oleksime teaduses ja innovatsioonis esirinnas? Kuidas parandada tervishoiu kättesaadavust ning parandada hooldekodukoha kättesaadavust? Kuidas suudame ja oskame tehtud otsuseid ka valijatele selgitada? Küsimusi on täna kindlasti enam kui vastuseid, kuid loodetavasti see muutub peagi.


Erakonna volikogu ees on täna ka oluline poliitiline avaldus, mis puudutab Eesti merendussektorit. Eesti on mereriik ja meie jaoks on üliolulise tähendusega toetus merendussektorile. Just meie erakond on seisnud selle eest, et jätkata ka järgmisel aastal meie laevanduse ja majanduse toetamist rohkem kui 16 miljoni euroga. Selle eesmärk on lihtne – kasvatada Eesti konkurentsivõimet.
Eesti kui mereriigi majanduse jaoks on merekaubandus ja sadamate käekäik olulise tähtsusega. Merendusega seotud ettevõtted moodustavad ca 4% sisemajanduse kogutoodangust. Keskerakonna välja pakutud maksutoetuste meede aitab laevaomanikel kulusid vähendada, kiirendada COVID-19 kriisist väljumist ning tagada töökohtade ja nendelt tuleneva maksutulu säilimise riigile.

Keskerakonna jaoks on väga oluline, et 2022. aastal on veeteetasud vähendatud 50% võrra ning reisilaevade operaatoritele hüvitatakse tööjõukulusid 7,7 miljoni euro eest. Uhke mereriigina peab Keskerakond oluliseks toetada sõnas ja teos elu vee peal ning sadamates sini-must-valge lipu all.

Head erakonnakaaslased! 

Raske aasta on lõpusirgel, selles oli nii rõõmu kui ka muret. Nii, nagu elus ikka. Aga üht on elu küll juba õpetanud ja lõppev aasta taas kinnitanud – Keskerakonda ei murra, kui me seda ise teha ei lase. Iga rünnak muudab meid ühel või teisel moel tugevamaks.
Ma soovin teile ja teie lähedastele tugevat tervist ning palju õnnestumisi! Soovin, et homme algav advendiaeg aitaks meie ühiskonda ühendada ja lõhesid tasandada. Meie ühine soov on minna jõuludele ja uuele aastale vastu rahulikult üheskoos ning selgelt mõistes, et iga Eestimaa inimene on meie inimene. 


Edu ja jõudu meie meeskonnale!
Jõudu Keskerakonnale!

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela