Peaministrid Ratas ja Löfven: küberkaitse vajab rohkem ühist tähelepanu

Veebr 18

Peaminister Jüri Ratas ja ta Rootsi ametikaaslane Stefan Lövfen kinnitasid tänasel kohtumisel, et nii Eesti ja Rootsi kui ka piirkondlikus koostöös laiemalt tuleb senisest suuremat rõhku panna küberkaitsele. Ratase sõnul on Eesti ja Rootsi julgeoleku ja kaitsekoostöö hea ja tihe ning Rootsi panustab näiteks Balti Kaitsekolledžisse ja NATO küberkaitsekeskusesse. 

„Näen veelgi suuremaid koostöövõimalusi eelkõige paremas info- ja spetsialistide vahetuses, hübriidohtude vastases võitluses ja kerksuse kindlustamises,“ ütles peaminister. Eesti on huvitatud Rootsiga süvendatud digikoostöö arendamisest. „Eesti ja Soome X-tee andmevahetuse platvormid on nüüd tehniliselt ühendatud ning ka Rootsi on oodatud sellises koostöös osalema. Selle aasta suvest kehtib Eesti apteekides Soome digiretsept ning 2019. aasta suvest saab ka Soome apteekidest ravimeid Eesti digiretseptiga. Selline koostöö võiks olla ka Rootsiga,“ märkis Ratas.

Peaministrid arutasid ka regionaalset koostööd ja suhteid Venemaaga. Rootsi juhib praegu nii Põhja-Balti ehk NB8 kui ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu, Läänemeremaade Nõukogu ja Barentsi Nõukogu koostööd. „Mul on hea meel, et Rootsi eestvedamisel keskendume jätkuvalt regionaalsele julgeolekule, aga ka kogu maailma puudutavatele küsimustele nagu vägivaldne äärmuslus ja koostöö ÜROs,“ sõnas Ratas.

Eile õhtul osales peaminister Ratas koos Rootsi elamumajanduse ja digiarengu minister Peter Erikssoniga Eesti 100. sünnipäevale pühendatud pidulikul galal Stockholmi raekojas, kus osales umbes tuhatkond eestlast ja Eesti sõpra. Rootsis elab umbes 10 000 eestlast. Mitmel pool tegutsevad Eesti Majad, mis on olulised kohad eestluse alalhoidmisel ja edendamisel Rootsis. Stockholmis tegutsevad Eesti lasteaed ja umbes 200 õpilasega Eesti kool. „Täpselt nädala aja pärast saab Eesti Vabariik 100 aastaseks,“ rääkis Ratas galal.

„Paljud teist, kes ka täna siin meie keskel on, hoidsid eestlust sarnaselt kodueestlastega oma südames. Kõik need inimesed pingutasid ühiselt ja panustasid, et saaksime Eesti iga järgmist tähtpäeva pühitseda ise olles ja vabas riigis. Kõik eestlased, kes praegu töötavad või elavad meie armsast Eestist eemal, kannavad kindlasti meie kallist isamaad oma meeles. Teadke, et te olete alati Eestisse tagasi oodatud.“

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela