Keskerakonna volikogu: järgmine suur ülesanne on eakate heaolu tagamine

Nov 18

Keskerakonna täna kogunenud volikogu võttis vastu avalduse, milles sõnas, et Eestil on väga suur probleem vaesuse ja ebavõrdsusega ning riik peab töötama kriitikast hoolimata õiglasema ühiskonna jaoks. Järgmiseks suureks ülesandeks peab erakonna volikogu eakate inimeste heaolu parandamist riigis, sest pensionid on liiga väikesed ja eriti üksi elavatel pensionäridel on raske toime tulla. 

Avaldust volikogus tutvustanud erakonna juhatuse liige Raimond Kaljulaid sõnas, et eakatele keskendumiseks on õige aeg. „Keskerakond on valitsuses väga tõsiselt tegelenud just väiksemat ja keskmist sissetulekut teenivate inimeste elujärje parandamisega. Tulumaksu reform on nüüd ellu viimise järgus ja põhimõttelised otsused on langetatud. Seega on väga hea ja õige aeg alustada järgmise suure algatuse ettevalmistamist. Selleks saab olema eakate heaolu tõstmine,“ sõnas Kaljulaid.

Avalduses tuuakse välja, et kuigi sellest aastast saavad üksi elavad vanaduspensioniealised lisatoetust 115 eurot aastas, valitsus on taastanud mitmed olulised toetused ja Keskerakonna juhitud kohalikes omavalitsustes pööratakse erilist tähelepanu eakatele, pole see veel kaugeltki piisav. „Keskerakond on läbi aastakümnete seisnud eakate inimeste eest rohkem kui ükski teine Eesti erakond ja teeb seda ka tulevikus. Keskerakonna volikogu teeb Keskerakonna juhatusele ettepaneku töötada erakonna Riigikogu 2019 valimisprogrammi koostamisel välja uued lahendused pensionipoliitikas. Meil tuleb tagada tänaste pensionäride igapäevane toimetulek ning pakkuda tulevastele pensionäridele kindlust,“ on kirjas avalduses.

Keskerakonna järgmine suur ülesanne on eakate heaolu tagamine

Keskerakonna järgmine suur ülesanne on eakate heaolu tagamine Keskerakonna juhitud valitsusel täitub 23. novembril esimene ametiaasta. Selle aja jooksul oleme astunud kaalukaid samme, et suurendada oluliselt keskmise ja väiksema palgaga inimeste sissetulekuid, parandada arstiabi kättesaadavust, suurendada Eesti põllumeeste konkurentsivõimet, et poelettidel oleks Eesti kaup ning et kohalikud omavalitsused saaksid paremini seista iga linna- ja vallaelaniku eest.

Kõige olulisem muudatus, mis toob lisaraha kolmveerandile Eesti inimestest, on tulumaksuvaba miinimumi hüppeline tõstmine 180 eurolt 500 eurole. Näiteks miinimumpalka teenivad inimesed võidavad järgmisel aastal tänu tulumaksuvaba miinimumi ja alampalga tõusule ligi 1000 eurot aastas lisaraha. Mitte kunagi varem ei ole Eestis tehtud nii ulatuslikku maksureformi just keskmist ja väiksemat sissetulekut teenivale inimesele mõeldes.

Eesti keskmine palk on jõudnud 1300 euroni, mediaanpalk seejuures on alla 900 euro. Need numbrid näitavad selgelt, et Eesti inimeste elatustaseme tõus on vajalik. Sellest kõigest soovivad maksureformi oponendid paraku mööda vaadata ja näidata kehtima hakkavat maksusüsteemi keeruka ja ebavajalikuna. Ajal, mil E-maksuamet ja Eesti digitaalne võimekus on eeskujuks kogu maailmale, ei ole õiglasema tulumaksusüsteemi sarjamine põhjendatud mure, vaid on selgelt poliitiline retoorika. Kriitika, mis ei kaitse ühiskonna enamust, vaid väga väikest osa sellest, ei tohi saada Keskerakonna juhitud valitsuse otsuste mõjutajaks.

Meie elluviidava poliitika jätkamine on erakordselt oluline mitte ainult indiviidi tasandil, vaid ka selleks, et jätkuks viimaste aastate suurim majanduskasv, mis selle aasta II kvartalis oli 5,7 protsenti. Seejuures peab majanduskasv jõudma iga inimeseni. Ebavõrdsuse suurenemine ja majanduskasv ei tohi käia käsikäes. Vaesus ja ebavõrdsus on Eesti jätkuvalt väga suur probleem.

Eriti juhime tähelepanu, et Eesti pensionid on liiga väikesed. Eakate inimeste toimetulek on keeruline. Eriti raske on üksinda elavate eakate olukord. Sellest aastast alates saavad üksi elavad vanaduspensioniealised lisatoetust 115 eurot aastas. Oleme taastanud mitmed olulised toetused. Samuti pöörame eakate toimetulekule erilist tähelepanu kohalikes omavalitsustes, kus oleme võimul, makstes näiteks pensionilisa. Kahtlemata pole see kõik aga veel kaugeltki piisav.

Riik peab iga päev töötama selle nimel, et kujundada õiglasemat ühiskonda, mis pakub võrdseid võimalusi kõigile. Nüüd, kus erakond keskendub maksureformide ellu viimisele, peab Keskerakonna järgmiseks suureks ülesandeks saama Eesti eakate inimeste heaolu parandamine. Keskerakond on läbi aastakümnete seisnud eakate inimeste eest rohkem kui ükski teine Eesti erakond ja teeb seda ka tulevikus.

On selge, et Eesti riik, ühiskond, töö- ja majandussuhted on väga tugevalt muutunud ja muutuvad tulevikus veelgi. Keskerakonna volikogu teeb Keskerakonna juhatusele ettepaneku töötada erakonna Riigikogu 2019 valimisprogrammi koostamisel välja uued lahendused pensionipoliitikas. Meil tuleb tagada tänaste pensionäride igapäevane toimetulek ning pakkuda tulevastele pensionäridele kindlust.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela