Tuus-Laul: matusetoetus on riigipoolne austusavaldus lahkunule

Okt 11

Riigikogu lõpetas täna sotsiaalkindlustuse seaduse ja matusehüvitise taastamise esimese lugemise. Keskerakonna fraktsiooni ja Riigikogu sotsiaalkomisoni liige Marika Tuus-Laul sõnas, et 250-eurone matusetoetus on oluline abi emotsionaalselt raskel ajal. Marika Tuus-Laul sõnas, et Keskerakond on aastaid rõhutanud matusetoetuse olulisust ning soovinud selle taastamist, kuid Reformierakonna jaoks polnud see paraku kunagi prioriteediks.

„Pole saladus, et inimesed säästavad muu kõrvalt väga palju selleks kurvaks hetkeks ning riigi panus on oluline abi paljudele,“ rõhutas ta. Matusetoetuse senise süsteemi kohaselt võisid toetusega arvestada vaid need, kelle sissetulek on alla elatusmiinimumi. Aastal 2016 said toetust 207 inimest. „Täna on valitsus teinud järjekordse sammu õigluse suunal ja alates 1. jaanuarist saavad matusetoetus kõik," ütles Tuus-Laul ja märkis, et ajavahemikus 2018-2020 on hüvitisteks riigieelarves ette nähtud neli miljonit eurot aastas. Ühekordse hüvitise suurus on 250 eurot ja see makstakse lahkunu sugulastele kohaliku omavalitsuse eelarvest. "Arvestades kui kallid on matusebüroode teenused, maksab 250 eurost suurema osa nende ettenägematute kulude katmiseks siiski Eesti elanik. Leian, et riik peab hoolitsema inimeste eest, kes panustavad meie ühiskonda ja nende lahkudes pakkuda võimalust korralikuks ärasaatmiseks,“ ütles sotsiaalkomisjoni liige.

Olulisi muudatusi on uuest aastast veelgi. Toimetulekutoetust saavatele peredele aitab vajaduspõhise peretoetuse kaotamist kompenseerida toimetulekupiiri tõstmine 2018. aastal seniselt 130 eurolt 140 euroni kuus ning alaealistel seniselt 130 eurolt 168 euroni kuus. Tulumaksuvaba miinimum tõuseb 500 euroni kuus, andes madalat ja keskmist palka teenivale inimesele kuni 64 eurot lisaks, pension kasvab 6% 442 euroni kuus ning kõik Tšernobõli likvideerijad, ka kodakondsuseta inimesed, saavad riigilt tervise arendamiseks 230 eurot aastas.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela