Peaminister Ratas: Türgi pingutab pagulastele inimväärse elukeskkonna pakkumisel

Aug 16

Peaminister Jüri Ratas tutvus eile Türgis Süüria piiri lähedal asuvas Gaziantepi linnas Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (UN/IOM) esinduse tööga ning pagulaste eluoluga Nizipi konteinerlinnakus. UN/IOM esindus keskendub vägivalla ja sõja tõttu kodud hüljanud Süüria perekondade tuvastamisele ning neile esmavajaduste tagamisele. 

Palju tehakse selleks, et tagada laste haridustee jätkumine. „Märkimisväärne, kuidas ainuüksi koolis käimise toetamiseks hoitakse päevas töös 700 koolibussi,“ tõdes peaminister Ratas. UN/IOM esindusel on tihe koostöö Saksamaa välisministeeriumiga, kes aitab peresid taas ühendada ehk Türki sattunud pagulasi viiakse kokku Saksamaal elavate lähisugulastega. Pärastlõunal külastas peaminister Nizipi II konteinerlinnakut, kus sai põhjaliku ülevaate linnaku ülesehitusest ja pagulaste elutingimustest, sealhulgas sealsete haridusasutuste ja raamatukogu tööst ning huvitegevuse korraldusest. „Türgi pingutab kõvasti koostöös rahvusvaheliste organisatsioonidega pagulastele inimväärse elukeskkonna loomisel. Nizip II linnakus on Türgi võimud jõudnud luua elamistingimused, mida soovivad paljud teisedki pagulased. Oluline on, et lapsed ja noored saaksid jätkata haridusteed ning täiskasvanud käia tööl. See pole küll nagu kunagine elu kodus, Süürias, kuid annab lootuse sõja lõppedes sujuvalt tavaellu naasta,“ ütles peaminister Ratas.

Euroopa Liit ja Türgi sõlmisid 2016. aasta kevadel kokkuleppe, mis peatas suuresti Türgi kaudu ebaseaduslike sisserändajate tulva Euroopasse. Praegu elab Türgis üle 3 miljoni pagulase, neist enamik Süüriast. Harvardi Ärikooli ja Bogazici Ülikooli hiljutine uuring näitas, et 90 protsenti Süüria põgenikest soovib pöörduda tagasi koju, kui sõda on lõppenud. Ainult kuus protsenti vastas, et nad sooviksid elada Euroopas. Euroopa Liit lõi 3 miljardi euro suuruse pagulasrahastu, millest eelmisel ja sellel aastal saavad toetust pagulaste elu parandavad projektid. Rahastu on käivitanud täismahus ning Eesti panus sellesse on 2,8 miljonit eurot. Eesti on täitnud ka täielikult Türgi ja Euroopa Liidu kokkuleppes ette nähtud pagulaste ümberasustamise kava ning jätkab sellega vabatahtlikult.

Peaminister Ratast võõrustas Gaziantepi linnapea Fatma Şahin. Gaziantep on Tartu partnerlinn ja seeläbi hästi kursis Eesti eluga ning väärtustab kõrgelt kultuuri- aga ka majandussuhteid. Linnapea Şahin tutvustas peaminister Ratasele põhjalikult piirkonna arengut, pagulaste abistamist ning julgeolekuohte, mis on tingitud linna asukohast Süüria piiri lähedal. Eile õhtul sõitis peaminister Ratas edasi pealinna Ankarasse, kus täna ootavad ees kohtumised Türgi riigijuhtidega, teiste seas president Recep Tayyip Erdoğani ja kolleeg Binali Yıldırımiga. Kohtumistel arutatakse Euroopa Liidule ja Türgile olulisi teemasid nagu ränne ja pagulaste olukord, julgeolek ja võitlus terrorismiga, aga ka Eesti ja Türgi suhteid.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela