Sarapuu: koalitsioon võib tulevikus jääda opositsiooni pantvangi

Mär 16

Tänasel alkoholipoliitika arutelul Riigikogus leidis Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu, et uuel valitsusel peab jääma võimalus uue poliitika kujundamiseks. Riigikogus toimus arutelu õiguskantsler Ülle Madisega, kes on tõdenud, et alkoholiaktsiisi tõstmine ei olnud õiguspärane, sest eelmine valitsus kinnitas, et lahja alkoholi aktsiis teatud aastate jooksul ei kerki. Keskerakonna fraktsiooni esimees Kersti Sarapuu sõnas, et küsimus on oluline: kas uus valitsus saab muuta eelmise valitsuse otsuseid või mitte. 

„Juhul kui valitsus määrab maksupoliitikas või mõnel muul olulisel teemal tegevused aastateks ette, võib valitsuse vahetusel jääda koalitsioon opositsiooni nii-öelda pantvangi, sest jätkata tuleks igal juhul juba etteantud teed,“ selgitas Sarapuu. Ta kinnitas aga, et Riigikogus ei hääletatud täna õiguskantsleri ja alkoholiaktsiisi tühistamise vastu, vaid parema selguse poolt tulevikuks. „Õiguskantsler on korduvalt rõhutanud ka ise, et kohtusse pöördumist pole mõistlik karta, vaid see pakub meile enam teadmisi ja ühist arusaamist tulevikuks,“ rõhutas Sarapuu.

Konkreetsemalt alkoholipoliitikast rääkides tõdes Sarapuu, et varasemad valitsused on aastaid lahjat alkoholi hoidnud põhjendamatult eelisseisus. „Alkoholimolekul jookides viib samale lõpptulemusele, kuid ometi moodustab viina hinnast aktsiis 50%, kuid siidrist 17%. See pole eesmärgipärane alkoholipoliitika,“ ütles Sarapuu. Samuti sõnas ta, et alkoholi hind peab palgakasvust käima eespool või astuma vähemalt sama sammu. „Haigekassale läks 2015. aastal otseselt alkoholist põhjustatud haiguste ravimine maksma 3,5 miljonit eurot ja tarbimisega seotud haiguste ravimine hinnanguliselt 50,3 miljonit eurot,“ tõi Sarapuu välja. Riigikogus toimunud hääletusel ei toetanud riigikogulased õiguskantsleri ettepanekut, mis tähendab, et alkoholipoliitikat peetakse põhiseaduspäraseks. Õiguskantsleri ettepaneku poolt oli 34 ja vastu 49 riigikogulast.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela