Eesti Keskerakonna esimehe Mihhail Kõlvarti avalik kiri Eesti Vabariigi presidendile Alar Karisele

Nov 20

Austatud Eesti Vabariigi president Alar Karis

Valitsuskoalitsioon on andnud teada, et seob seitse eelnõu usaldushääletusega. Tõenäoliselt ei ole need eelnõud viimased ning sellisel moel surutakse läbi veelgi koalitsiooni tahet, sh järgmise aasta riigieelarvet. Varasemalt erandina aktsepteeritud tegevus on muutunud reegliks, mida nägime juba kevadel ning mis jätkub tänavu sügisel. Riigikogus ette nähtud parlamentaarsete debattide asemel oleme jõudnud olukorda, kus valitsus võtab enda kanda eelnõu menetlemise ja muudatusettepanekute üle otsustamise, jättes Riigikogu sisuliselt kõrvale.

Lugupeetud president, olete juunis selgelt välja öelnud, et meie põhiseaduse tuum on parlamentaarne demokraatia ning te olete hoiatanud valitsust usaldushääletuste kuritarvitamise eest. Täna tundub, et teie mure on kahjuks kõlanud kurtidele kõrvadele. Kuigi parlament peab olema koht, kus langetatakse otsuseid ja nende eest vastutatakse, on valitsus haaranud ohjad ning jätnud parlamendile vaid tembeldamise rolli. Selline teguviis on kui lumepall, mis mäest alla veeredes järjest suureneb, hävitades oma teel parlamendi rolli ja usaldusväärsuse, kuid kahjustades ühtlasi ka presidendi institutsiooni.

Parlamendi liikmetel on usaldushääletustel vaid kaks võimalust: usaldada valitsust, mida Keskerakonna fraktsioon ei saa teha eelkõige lühinägeliku ja ebavõrdsust suurendava majanduspoliitika, aga ka valitsuse ja selle juhi käitumise tõttu; mitte toetada valitsust ja seega ka eelnõusid, mida võiks erakond toetada. Parlamendiliikme tegevus on seega tugevalt valitsuse poolt raamistatud ning ära on võetud vabadus otsustada ja kaasa rääkida neile ja riigile olulistes küsimustes.

Riigikogu liikmetelt ja Eesti inimestelt võetakse ära ka teadmine, miks ja kuidas valitsus otsustab üht- või teistpidi. Avatud debatt, mida saab jälgida iga Eestimaa inimene, toimub nüüd hoopis kinniste uste taga ministeeriumides ja Stenbocki majas. Riigikogu Keskerakonna fraktsioon on teinud mitmeid sisulisi ettepanekuid 2024. aasta riigieelarve menetlemisel ning oleks väga kahetsusväärne, kui valitsusel on võimalus neid vaikselt eirata vaid seetõttu, et tegemist on opositsiooni ettepanekutega.

Pöördun teie poole, lugupeetud president, et te kasutaksite võimaluste piires oma mõju ohtliku patiseisu lahendamiseks. Usaldushääletused ega lausaline obstruktsioon ei ole see tee, mida mööda liikuda. Palun, et te annaksite oma hinnangu valitsuse tegevusele ning takistaksite opositsiooni tasalülitamise nii sisuliselt kui ka vormiliselt. Palun, et tõmbaksite pidurit põhiseaduse tuuma hävitamisele.


Lugupidamisega
Mihhail Kõlvart
Eesti Keskerakonna esimees

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela