Enn Eesmaa: suur ja määrav osa inimkonnast elab ja tegutseb liberaalse demokraatia tingimustes

Mär 26

Keskerakonna välissekretär Enn Eesmaa õnnitleb Euroopa liberaalsete ja reformiparteide ühendust ALDE asutamise 45. aastapäeva puhul.

Liberaalsus on võimalikest üks liberaalsemaid kontseptsioone. Kui keegi arvab, et see on läinud aastasajal tekkinud mõttesuund, eksib mõnegi aastasajaga. Klassikalise liberalismi suurkuju Inglise mõtleja John Locke pani oma "Kirja sallivusest" kirja aastal 1689, siis juba sajand enne Prantsuse revolutsiooni. Tema võttis muide esimesena kasutusele ka üldkasutatava mõiste tabula rasa, tähistades inimlapse algselt tühja meelt, mida elu ja õpetused täiustavad ja lihvivad.


Liberaalide hulka kuulusid Benjamin Franklin, David Hume, Adam Smith, Voltaire, Rousseau ja Immanuel Kant. Suuruste nimed viitavad liberaalsuse prantsuse ja angloameerika koolkonnale. Liberaalidele olulised mõisted ja tegutsemisjuhised on alati olnud õiguskorra, territooriumi ja rahva suveräänsete õiguste kaitsmine ning seatud ülesannete täitmiseks vajalike rahaliste vahendite kogumine maksukohustuste ja lõivude näol. Jean-Jacques Rousseau arvas ja kirjutas kord nii: "Rahus elatakse ka vangikongides. Kas sellest aga piisab, et end seal hästi tunda?" Suur ja määrav osa inimkonnast elab ja tegutseb liberaalse demokraatia tingimustes. See tähendab poliitiliste liidrite valitsemist, kelle autoriteet on määratud läbi piiratud mandaadi, universaalse hääleõiguse ja alternatiivkandidaatide valiku. Loomulikult peab tagatud olema õigus poliitilisele oponeerimisele. Nii nagu kõik poliitilised kooslused on ka liberaalid otsustavalt liitunud.


Täna tähistatakse Euroopa liberaalsete ja reformiparteide ühenduse ALDE asutamise 45. aastapäeva. Asutamislinnaks oli Stuttgart ning seda rahvusvahelist organisatsiooni on tuntud läbi aastate mitmete nimede all. Täna on ALDE president Eestiski korduvalt käinud Hans van Baalen. Eesti Keskerakond võtab üsna aktiivselt osa ALDE tegevusest nii sisus kui vormis. Alati oleme esindatud ALDE kongressidel. Eesti on selles rahvusvahelises koosluses täna erakordne nähtus.


Meil moodustavad valitsuse kaks liberaalset erakonda, Keskerakond ja Reformierakond. Euroopa Liidu esindustasandil on seni suurema läbilöögivõimega olnud konservatiivid ja sotsiaaldemokraadid. Euroopa Liidu parlamendis on liberaalide fraktsioon uudse nimega Renew Europe suuruselt kolmas ning teatud probleemide lahendamisel on tulnud olla otsustavaks kaalukeeleks. Vaatamata sellele on Eestit esindatavate saadikute seas kõige rohkem liberaale: Yana Toom, Andrus Ansip ja Urmas Paet. Keskerakond astus ALDE liikmeskonda aastal 2004. Oleme esindatud ka ALDE noorteliikumises LYMEC, kuhu kuulub 200 000 liiget.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela