Aprillist tõuseb vanaduspension keskmiselt ligi 30 euro võrra

Mär 18

Valitsus kinnitas täna pensioni 2021. aasta indeksi väärtuseks 1,016, mis tõstab 1. aprillist pensione keskmiselt 8,4 euro võrra. Koos eelmises valitsuses otsustatud erakorralise pensionitõusuga kasvab 44-aastase staažiga inimese vanaduspension 24,29 eurot (552,38 euroni), millele lisandub täiendava pensionilisa tõus +3,6 eurot iga lapse kasvatamise eest. Samuti arvutatakse ümber töövõimetoetused.


Keskerakonna esimees Jüri Ratas rõhutas, et Keskerakonna prioriteediks on alati olnud eakate heaolu ning väärikas toimetulek.

„Iga-aastane indekseerimine tõstab küll keskmist vanaduspensioni, kuid pole piisav, et tuua meie inimesed vaesuspiirist välja. Seepärast on Keskerakonna eestvedamisel viidud ellu kaks järjestikkust erakorralist pensionitõusu ning taotleme kolmandat. Oluline on täheldada, et erakorraline tõus kasvatab pensione kiiremas tempos ka järgnevatel aastatel, iga-aastase indekseerimise järel,“ selgitas Ratas. „Pensionide baasosa tõstmine puudutab ligi 330 000 inimest, sh lisaks vanaduspensionäridele kasvab pension näiteks toitjakaotuspensioni saajatel.“


Pensioni baasosa on pärast indekseerimist 219,3 eurot ja aastahinne 7,206 eurot. Pärast indekseerimist tõstetakse pensioni baasosa erakorraliselt 16 euro võrra ehk 235,3 euroni. Sellega koos suurenevad täiendavalt riiklikud pensionid. Rahvapensioni suurendatakse pärast indekseerimist 30 euro võrra ehk 255,17 euroni. Samuti tõuseb täiendav pensionilisa poole aastahinde ehk 3,6 euro võrra iga lapse kasvatamise eest.  


„Pensionite tõstmine on põhimõtteline ja vajalik suund, et aidata kaasa ebavõrdsuse vähendamisele, seda eriti praegusel keerulisel ajal, mil COVID-19 kriis võib veelgi sotsiaalset ja majanduslikku ebavõrdust suurendada. Vanaduspension peab tõusma elukallidusest kiiremini, sest Eesti vanemaealiste olukord on üks raskemaid Euroopa Liidus – 2019. aastal elas suhtelises vaesuses üle 40% meie eakatest,“ ütles tervise- ja tööminister Tanel Kiik. „See on ebaõiglane ja riigi ning inimeste väärikust riivav, mistõttu tuleb ka edaspidi astuda samme eakate heaolu tõstmiseks.“


Keskerakonna aseesimees toonitas, et eesmärgiks ongi seatud erakorraline pensionitõus ka 2022. aastal ning keskmise vanaduspensioni maksuvabaks muutmine. „Erakorraline pensionitõus on igal juhul meie jätkuv prioriteet ning esitame ka vastava ettepaneku valitsuskabinetile.“

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela