Aadu Must: teadusraha 1% tõstmisega täitis valitsus ühiskonna ootused

Okt 04

Riigikogu kultuurikomisjoni esimehe Aadu Musta sõnul on teadus- ja arendustegevuse riigipoolne rahastus 1% SKPst võimas ja rahulolu pakkuv vahefiniš ning aitab viia edasi viia nii ühiskonda kui riiki tervikuna.

„Minu jaoks on teadus ja haridus rahva püsimise alussammas ning salarelv, mis taganud nii väikese rahva ellujäämise kui eduloo,“ ütles Must. „Valitsuse poolt eraldatud 56 miljonit eurot lisaraha ja 1% protsendi täitmine ning selle kinnitamine eelarvestrateegiasse on kahtlemata märgiline.“

Keskerakonda kuuluv Must tunnistas, et rõõmu valitsuse otsuse üle väljendas nii mõnigi kolleeg Tartu Ülikoolist. „Eks ajaga on hakanud ka neil usk kaduma ning mõistan neid täielikult. Hea, kui suutsime neile töötegemise isu tagasi tuua. Võisime ju ennegi rääkida, et ka teaduse poolelt saaks mõneski kohas raha senisest mõistlikumalt kasutada, aga see ei kõlanud sugugi veenvalt – vaesust on raske jagada,“ ütles professor Must.

„Mäletan, kuidas ammu enne Riigikokku saamist pidasin Tartu Ülikooli aulas kõne: “Eesti rahva hariduseusk – kas pelgalt ainult ajalugu?” Hariduseusk tuli sõnana käibesse, aga sisu kippus ajaga kaduma. Väga kaua on püütud seletada, et hariduse ja teaduse rahastamine ei ole kõige põletavamad probleemid, kuna päeva pealt ju midagi kokku ei varise. Ja nii me astusimegi rõõmsameelselt vaikse hääbumise suunas! Koonerdamine hariduse ja teaduse arvelt ei karista kedagi koheselt täna või homme, kuid sellest põhjustatud kaotused ja mahajäämus võivad olla pöördumatud,“ sõnas Must lõpetuseks.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela