Keskerakonna töövõit kodakondsuse saamine muutub paindlikumaks

Jan 28

Riigikogus võeti vastu seadus, mille tulemusel muutuvad Eesti kodakondsuse saamise tingimused senisest paindlikumaks.

Senimaani lubas kehtiv seadus sarnasel põhimõttel Eesti kodakondsust lastele vaid juhul, kui mõlemad tema vanemad on halli passi omanikud. Seadusmuudatuste jõustumise järel on võimalus saada kodakondsus ka lastel, kelle üks vanematest või esivanematest omab halli passi ja elas Eestis alates 1991. aasta 20. augustist, mil Eesti riik kuulutati taas iseseisvaks. 

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimehe Andrei Korobeiniku sõnul on tänane otsus üks olulisemaid algatusi kodakondsusseaduses esinevate probleemide lahendamisel. „Kahtlemata on tegu edasiminekuga kodakondsuspoliitikas. See ei kaota hallide passide probleemi küll täielikult, kuid vähemalt kaotab nende taastootmise,“ ütles Korobeinik.

„Eestis elab üle 70 tuhande halli passi omaniku – seda on rohkem kui elab Pärnus inimesi. Vaatamata sellele, et Eesti on nende kodumaa, tunnevad paljud neist end kõrvalejäätuna, justkui riik ei vajaks neid ning see ei peaks nii olema,“ ütles Korobeinik, avaldades lootust, et lihtsustatud korras kodakondsuse saamine aitab noortel paremini ühiskonda sulanduda.

Riigikogu liikme sõnul on kahetsusväärne, et reformierakondlased ja sotsiaaldemokraadid, kes on väidetavalt isikuvabaduste poolest liberaalid, näitasid seaduseelnõule suurt vastumeelsust. „Ilmselgelt oli tegu poliitilise valikuga, kuid samas näitasid nad oma tegevusega, et nende arvates ei väärinud need lapsed Eesti kodakondsust,“ ütles Korobeinik.

Kodakondsuse seaduse muutmise seaduse eelnõu poolt hääletas 65 Riigikogu saadikut, vastu oli 26 Reformierakonna saadikut.


 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela