Karilaid: õiguskomisjon ootab Ligi selgitusi jagama

Okt 08

Riigikogu õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid ütles, et ootab endist rahandusministrit Jürgen Ligi Danske panga rahapesu juhtumis selle nädala neljapäeval komisjoni selgitusi jagama. 

„Kui me välistame poliitilise vastutuse, siis me ei jõua selles küsimuses tõele lähemale,“ ütles Karilaid. „Riiki juhivad poliitikud mitte ametnikud.“ Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles Riigikogu ees Danske panga rahapesu juhtumi kohta, et Eesti Vabariik on suveräänne riik ja suveräänses riigis kehtib totaalse vastutuse põhimõte. „Meie vastutame oma riigis kõige eest, mis toimub siin meie riigi piirides,“ ütles Reinsalu.

„Ei ole niisugust asja, et on mingid ekstraterritoriaalsed tegevused, mis meie riigi õigusruumis toimivad ja mille eest meie riik distantseerib vastutusest. Ei ole niisugust asja, ei saa kunagi olema üheski iseseisvas riigis.“ Reinsalu sõnul veel toimuvad asjakohased menetlused tõe välja selgitamiseks. „Vabariigi Valitsusel on plaanis läbi viia analüüs, mitte üksnes õiguslik, vaid tegelikult käsitleda kõiki erinevaid tahke, mis võivad puudutada siis tegelikult Danske panga rahapesujuhtumit ja loomulikult sh ka erinevat riigiasutuste tegevust, nendevahelist koordinatsiooni ja samme, millal kes millest teadlikuks sai ja millised olid siis tegevused,“ ütles Reinsalu.

Reinsalu sõnul eksisteerib ka poliitiline vastutus. „Siin ei ole mingit kahtlustki ütleme, poliitiline vastutus realiseerub,“ märkis Reinsalu. Õiguskomisjoni esimehe Karilaidi sõnul põhines justiitsminister oma vastustes Riigikogu ees paljuski õiguskomisjonis seni toimunud ärakuulamistel. „Täitevvõim saab parlamentaarsest kontrollist täiendavat informatsiooni,“ märkis Karilaid.

Esmaspäeval vastas justiitsminister Reinsalu riigikogu ees 20 Riigikogu liikme poolt esitatud arupärimisele, mis puudutas Danske panga rahapesu juhtumit.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela