Ratas: maksumuudatustest peab võitma vaikiv enamus, mitte häälekas vähemus

Sept 29

Keskerakonna esimees Jüri Ratas tõi erakonna volikogu kõnes välja, et õhus on tugevat valimiste hõngu ning sisulist debatti ei tohi asendada lahmivad lubadused ja provokatsioonid. 

Ratas alustas, et Keskerakonna juhitud valitsus on tänaseks riiki juhtinud kauem, kui on ametis püsinud enamik valitsusi – 676 päeva. Vähem kui kahe aastaga on tehtud otsuseid, mida enam kui 17 aasta jooksul peeti võimatuks. „Veel mõne aasta eest arutati tõsimeeli, kas on jõukohane tõsta maksuvaba tulu kümne või viieteistkümne euro võrra aastas,“ tõi Ratas näite, et kui Reformierakonna siht oli käesolevaks aastaks 190 eurot, siis Keskerakonna juhitud valitsus tõstis tulumaksuvaba miinimumi viiesaja euroni, suurendades sadade tuhandete inimeste sissetulekuid.

Peaminister tõdes, et isegi Reformierakond lubab täna tulumaksuvaba miinimumi säilitada, kuid soovib teha suurima maksukingituse jõukamatele, mida Keskerakond kindlasti ei toeta. „Meie taotleme, et igast maksumuudatusest võidaks ühiskonna vaikiv enamus, mitte häälekas vähemus,“ rõhutas ta. Ratase hinnangul ei tohi juubelit tähistavale Eestile pakkuda lahmivat, vaid sisulist ja tulevikku vaatavat debatti, kus arutelu alla kuuluvad parem maksusüsteem, majanduspoliitika, jätkusuutlik tervishoid ning korruptsiooni, alkoholismi ja perevägivalla väljajuurimine. „Kui mõni erakond soovib hoopis sotsiaalmaksu kaotada, siis tuleb see selgelt välja öelda ja põhjendada, milliste maksutõusudega korvatakse 3,2 miljardit eurot,“ viitas Ratas Kaja Kallase öeldule. „Ma väga loodan, et eesmärk pole kaotada riiklikku pensioni ja ravikindlustust. See oleks üdini vastutustundetu samm ning tähendaks solidaarse ühiskonnakorralduse lõppu.“

Ta lisas, et õhus on tugevat eelseisvate valimiste hõngu ning kutsus ülesse mitte alluma reitingute tõttu närviliseks muutuvate konkurentide provokatsioonidele ega laskma valimisdebatti kiskuda rahvusküsimusele. „Meie argumentidest on vähe kasu, kui vastaspool manipuleerib inimeste emotsioonide ja hirmudega. Oleme korduvalt näinud, kui kaugele on vastutustundetud poliitikud valmis häälte nimel minema,“ tõdes ta.

Ratas ütles, et valimiste põhiline vastasseis on üha selgem: kas soovitakse näha hooliva ja õiglase riigi ülesehitamist või valitakse parempööre, kus võimule tulevad erakonnad, kes jaotavad inimesi õigeteks ja valedeks. „Ma olen väga tänulik, et Keskerakonna tööd Eestimaa elu edasiviimisel on väärtustatud toetusuuringutes ning meiega on hiljuti liitunud Janek Mäggi, Kaido Höövelson ja Jaan Õunapuu. See kõik näitab, et oleme õigel teel,“ kinnitas peaminister.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela