KENA 101 kohtumist

Mai 28

Läinud reedel, 25. mail kogunesid Mustamäele rahvakohtumisele KENA (Keskerakonna Naistekogu) eestvedamisel tegusad naised. Kogunemise kohaks oli Mustamäe Laste Loomingu maja ning võõrustajaks maja perenaine ning KENA juhatuse liige Erna Podanjova.

Ürituse ettevalmistuse käigus koguti kokku ideid, murekohti, mida naised soovivad arutada ning millele lahendusi pakkuda. Meie rõõmuks oli huvi suur ning ideid palju, mistõttu juba etteruttavalt mainin, et kindlasti tuleb veel teinegi KENA rahvakohtumine sügisel, siis juba Nõmmel. 

Laudkondade juhtideks olid KENA juhatuse liikmed Siret Kotka-Repinski, Tiia-Liis Jürgenson, Reet Trei, Gert Üprus Sõnajalg ning Erna Podanjova.

Avasõnades kutsus KENA president ja ürituse moderaator Eha Võrk naisi julgelt arutlema ning julgustas lahendustena välja pakkuma ideid, mis esmapilgul tunduvad utoopilised, tuues näitena Tallinna kogemust tasuta ühistranspordi korraldamisel. Ükski hea ja väärt idee ei jää kauaks sahtlisse. Julged ja edasiviivad ettepanekud saavad ellu viidud pigem varem kui hiljem.

Reedel arutlesime kuuel põletaval teemal, milleks olid hariduslike erivajadustega õpilaste õpetamine tavaklassis, vähiravi rahastamine, palgalõhe ja tööhõive 50+ naistel ning perekonnapoliitika teemad.

Europarlamendi saadik Yana Toom kutsus arutlema ka teemal perevägivald, millest räägitakse, ent meie hinnangul siiski vähe, ning liialt ühekülgselt.

Nagu mainitud, oli teemavaldkondi ja ideid enamgi, ent ühisel otsusel valiti välja nimetatud teemad. Igas laudkonnas oli elav ja tuline arutelu, ideid lahendusteks palju, kirja pandi hetkel parimatena tundunud, milledest loodetavasti nii mõnigi leiab koha keskerakonna valimisplatvormis.

Siinkirjutaja soovib lugejani tuua valiku ideedest: mõte, mille pakkusid välja vähiravi rahastamise teemat arutlenud naised, ent mis kindlasti annab lisaväärtust ka perepoliitikasse: „meditsiiniliste näidustuste korral tasustada haigekassa poolt seemne- ja munarakkude külmutamine ja samuti sellisel juhul ka kunstlik viljastamine“. Perepoliitikat arutanud naised tegid muuhulgas ettepaneku, mille kohaselt väikelaste haigestumise korral teeks iga perearst/pereõde koduvisiite. Perevägivalla teemat lahates märgiti, et Leedus on ellu kutsutud konkreetne regulatsioon, mida tasuks ka meil Eestis rakendada, kuivõrd see on juba naabrite juures tulemusi toonud. Erivajadustega laste õpetamisel peeti vajalikuks, et koolieelsetes lasteasutustes kogutud informatsioon edastataks koolidesse.

Aruteluvoorus oli mõtteid, arvamusi palju – igale esinejale leidus nii oponent kui kaasamõtleja. Häid ideid koguti palju ning KENADE siiras soov on, et need ka praktikas rakendamist leiaksid.

Leian, et üritus oli igati kordaläinud, heameel, et kokku olid tulnud naised, kes soovisid meie muredele leida lahendusi. Eraldi väärtuseks tuleb pidada asjaolu, et kohal olid lisaks KENAdele ka tegusad kaaslinlased, kes ei kuulu erakonda ega ole KENAde ridades.

Arutelud jätkusid hiljem trühvlite valmistamise töötoas Signe Tiitso juhendamisel.

Kohtumiseni sügisel Nõmmel KENA 101 kohtumise raames!

KENA president Eha Võrk

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela