Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi tervitus riigieksamite alguse puhul

Apr 16

Haridus- ja teadusminister Mailis Repsi tervitus riigieksamite alguse puhul.

Head abituriendid! Tänasega alustate oma riigieksameid, millega tuleb tõestada oma küpsust täiskasvanud noore inimesena. Teie abituuriumiaeg on eriline – kuulub see ju Eesti Vabariigi sajandasse juubeliaastasse, kus senisest hoolikamalt on vaadatud nii meie riigi kujunemislukku, tänapäeva kui ka tulevikuvõimalustesse. Praeguses ühtaegu huvitavas ja heitlikus maailmas on vaja osata mõista ja mõtestada seda, mis meil on pärandina eelkäijatelt, aga ka seda, mida on vaja uuendada või koguni mida uut on tarvis luua, et tulla toime ettenägematute olukordadega. 

Olete õppinud füüsikat kui muusikat, keeli ja matemaatikat, kuid kool ei saa kunagi kaasa anda retseptiraamatut, kus ja kuidas kogutud teadmisi kasutada. Tarku otsuseid tuleb teil endil teha kriitiliselt ja argumenteeritult mõeldes. Kõige esimene otsus tuleb teha juba jaanipäevaks – mida teha pärast gümnaasiumi lõpetamist. Ma ei saa jätta ütlemata, et te olete kadestamisväärselt põnevas eluetapis. Kõik on ees ja kõik on võimalik. Kes läheb kutsekooli, kes rakenduskõrgkooli, kes ülikooli, kes tööle. Häid valikuid edasiseks on mitmeid. Kuigi vahel on vaja ka ümber otsustada, on kõige tähtsam inimese elus olla väärikas ja kõlbeline ühiskonnaliige ja hea kaaslane.

Soovin, et te oma tänasel eesti keele eksamil näitaksite parimat eksamiülesannete mõistmist ning kaunist eesti keele kasutust. Eestis elab palju erinevaid rahvusi ja kõigile pole eesti keel emakeeleks, kuid meie riigikeelena ühendab ta meid kõiki ja aitab mõista meie ühiseid püüdlusi riigina ja ühiskonnana. Soovin teile edu Ivar Ivaski sõnadega: Ma elan kindlalt omas keeles, kus iga sõna on mu sünnikoht. On ängistusi minu meeles, kuid ainult keeles hajub nende oht. Olge tublid! Hoian teile kõigile pöialt!

Taust

Tänavu on riigieksamitele registreerunud ligi 10 000 eksaminandi.

Riigieksamite perioodi avab eesti keele eksam, millele on registreerunud 6772 eksaminandi.

Teisipäeval, 17. aprillil toimub eesti keele teise keelena eksam.

Reedel, 4. mail toimub inglise keele riigieksam. Riigieksamite perioodi lõpetab 25. mail matemaatika riigieksam.

Riigieksamite esmased tulemused avalikustatakse 20. juuniks infosüsteemis EIS ja riigiportaalis www.eesti.ee.

Riigieksameid korraldab Haridus- ja Teadusministeeriumi haldusalas sihtasutus Innove.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela