Terik: kandidaatidesse valimistel ei peaks suhtuma kui õlle- või tubakareklaami

Nov 14

Täna oli Riigikogus esimesel lugemisel arutlusel valimisi puudutav seadus, mis muu hulgas tühistaks aktiivse agitatsiooni ajal kehtinud poliitilise välireklaami keelu. Riigikogu liige Tiit Terik leiab, et välireklaami keeld ei täida eesmärki ning uued keelud oleksid ebamõistlikud. Esimese lugemise läbinud Vabaerakonna eelnõus on põhiseaduskomisjoni liikme Tiit Teriku hinnangul mitmeid ebamõistlikke ettepanekuid, kuid toetamist väärib välireklaami piirangu kaotamine aktiivse agitatsiooni ajal. 

„Välireklaami piirangu eesmärgiks oli kampaaniakulude vähendamine, kuid see pole olnud tegelikult lahendus, vaid valimiskampaania pikendus, mis muutis kampaania tegelikkuses ka kulukamaks,“ selgitas Terik. Ta tõi välja, et välireklaami teevad erakonnad praegu enne piirangut ning seejärel kolib reklaam televisiooni, raadiosse, trükimeediasse või internetti. „Seejuures on suurimaks kuluks just reklaam televisioonis, mille tootmine käib suurele osale kandidaatidest arusaadavalt üle jõu,“ sõnas Terik Põhiseaduskomisjoni liige sõnas, et just seepärast on ka mõistetamatu Vabaerakonna soov määrata välireklaami suuruseks üks ruutmeeter. „Eriti just kohalike omavalitsuste valimistel on minu hinnangul ebaõiglane ja ebademokraatlik võtta ära kandidaatidelt üks odavamaid reklaamimise viise,“ sõnas Terik.

Lisaks on piirang Teriku arvates ebaloogiline ka seetõttu, et pindade suurused, näiteks bussipeatustes, on juba välja kujunenud. Ruutmeetriseid reklaampindu nende seas ei ole, sest tänavapildis neid lihtsalt ei märgataks. „Reklaamfirmadel jääks seejuures veel võimalus eraldada suured pinnad väikese liistuga ja algaks JOKKitamine, mis lisaks segadust ja tooks erinevate kaebuste tõttu tööd juurde politseile,“ sõnas riigikogulane. „Me ei tohiks suhtuda inimestesse, kes soovivad ennast ja oma seisukohti valijatele esitada, kui pahelisse tubaka- või õllereklaami,“ rõhutas Terik.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela