Jüri Ratas: keskmine pension peab tõusma 1000 euroni

Aug 13

Keskerakonna valitsuste ajal on vanaduspension tõusnud enam kui 200 euro võrra ning kerkib järgmisel aastal prognooside kohaselt üle 650 euro, aga selleks, et me eakad saaksid hakkama, peab keskmine vanaduspension tõusma järgmise valimistsükli jooksul 1000 euroni ning moodustama edaspidi vähemalt 40% Eesti keskmisest palgast, ütles Eesti Keskerakonna esimees Jüri Ratas erakonna kongressil peetud kõnes.

"Erakorraliste pensionitõusudega tuleb jätkata ning leian, et juba järgmisel aastal peame pensione lisaks indekseerimisele 20 euro asemel tõstma vähemalt 50 euro võrra," lausus Jüri Ratas. "Eakad on ühiskonna haavatavamaid gruppe ning me ei tohi neid jätta hinnatõusu meelevalda. Teame, et eriti raske on praeguse hinnakasvuga hakkama saada üksi elavatel pensionäridel, mistõttu juba tõstsime ka nende toetust."

Jüri Ratase sõnul käib oma kallite vanemate ja vanavanemate eest hoolitsemine paljudele üle jõu ning seetõttu tuleb sellega seotud küsimustele kiiremas korras lahendused leida. "Oli väga positiivne, et tänane valitsuskoalitsioon lubas keskmise pensioni eest hooldekodukohta. Täna teame paraku, et koalitsioonileppesse see uljalt välja käidud mõte siiski ei läinud ning ka raha selleks pole tegelikult piisavalt. Keskerakond nõuab, et uus valitsus täidaks eakatele antud lubaduse ning tagaks abivajajatele pensioni eest hooldekodukoha," rõhutas Jüri Ratas.

Ligemale kuus aastat Keskerakonda juhtinud Jüri Ratas on veendunud, et maksusüsteemi tuleb kaasajastada, et see töötaks Eesti inimeste heaks. "Seda, milliste maksumuudatuste üle peaksime avalikult senisest rohkem arutama või millised muudatused ellu viima, on meie üheskoos valida ja otsustada. Terviklike lahenduste loomiseks vajame mõistagi kogu ühiskonda kaasavaid arutelusid, põhjalikku analüüsi ja head koostööd," rääkis erakonna esimees.

"Me ei räägi maksupoliitika võimalikest muudatustest ainuüksi maksude tõstmise pärast, vaid ikka seetõttu, et tänase maksusüsteemi muutmata jätmisel jäävad esile kerkinud probleemkohad lahenduseta," jätkas Jüri Ratas. "Pean õigeks, et seisame edasi astmelise tulumaksu kehtestamise eest, kus jõukamate inimeste panus on sidusa riigi ülesehitamisel suurem. Peame senisest julgemalt võtma ka initsiatiivi, et rääkida luksusmaksudest, mis võimaldaks riigil rohkem panustada oluliste murekohtade lahendamisse. Suuremat tähelepanu vajab debatt hoolduskindlustusmaksu rakendamise üle, millega katta konkreetselt vaid hoolekandega seotud kulud. Valitsuse lubadus on samm õiges suunas, kuid on väga kaheldav ja esimesed signaalid seda juba näitavad, et vananeva ühiskonna ja vajaduste taustal pole pakutav poolik lahendus jätkusuutlik."

Jüri Ratas lisas lõpetuseks, et vähem kui seitsme kuu pärast toimuvatel Riigikogu valimistel tuleb ühiselt pingutades teha võimalikult tugev valimistulemus, sest ainult nii saame seista Keskerakonna põhimõtete eest täpselt nii, nagu tegime seda viimasel kuuel aastal.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela