JÜRI RATASE UUDISKIRI, 28.09.2020
“Mida saavad inimesed ise ära teha keskkonna kaitsmisel ja säästmisel?”
Elame ajal, kus keskkonna kaitsmiseks ei piisa enam ainult prügi sorteerimisest või plastikust joogikõrte asendamisest looduslikega. Probleem pole niivõrd selles, kui mitmesse kasti prügi sorteerida, vaid miks seda üldse nii palju tekib. Kodus on esimene prügikast, mis üle ääre hakkab ajama, ikka pakendite oma. Mitmekordsed pakendid on sageli aga kaugelt toodud kaupade pärisosa.
Jätkusuutlikud lahendused võtavad arvesse mitmeid tegureid, enne kui saame midagi tõeliseks “ökoks” või keskkonnasõbralikuks nimetada. Sinna hulka kuulub nii kohalik tooraine, kohaliku tootmise toetamine kui ka tootmisprotsesside “rohestamine”. Brasiiliast siia transporditud mahepähkel ei ole seetõttu sugugi keskkonnasäästlik valik. Kui natuke rohkem toidu kvaliteedile ja päritolule tähelepanu pöörata, mõistame, et see toit, mis on parim inimese tervisele, on parim ka keskkonnale. Seega saab öelda, et kui tahame keskkonda kaitsta, võib alustada iseenda tervise kaitsmisest, seda läbi puhta ja kohaliku toidu tarbimise.