Keskerakond alustas allkirjade kogumist põhiseaduse muutmiseks

Aug 30

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon alustas allkirjade kogumist Vabariigi Presidendi otsevalimiste seaduseelnõule. Eelnõu kohaselt on presidendikandidaadi ülesseadmise õigus vähemalt kümnel tuhandel hääleõiguslikul Eesti Vabariigi kodanikul.

"Kandidaatide registreerimiseks esitamine algab 60. päeval enne valimispäeva ning registreerimiseks esitamine lõppeb valimispäevale eelneval 40. päeval," selgitab Keskerakonna fraktsiooni esimees Jaanus Karilaid. "Valituks tunnistatakse kandidaat, kelle poolt on antud üle poole hääletamisest osavõtnute häältest. Kui ükski kandidaat ei saa nõutavat häälteenamust, viiakse kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel läbi teine hääletusvoor. Teises hääletusvoorus tunnistatakse valituks kandidaat, kelle poolt anti enam hääli."

Jaanus Karilaidi sõnul on Keskerakond olnud aastaid seisukohal, et rahvale tuleb anda võimalus presidenti otse valida ning käesolev valimisprotsess on seda veendumust vaid süvendanud. "Oleme veendunud, et rahva poolt valitud president tunnetab paremini riigijuhile pandud ootusi. Aeg, mil president ainult erakondade tasemel kokku lepitakse, peab jääma möödanikku," lausub Jaanus Karilaid. "Praegune valimiskord ei soosi avalikku kampaaniat ega laiapõhjalisi arutelusid. Presidendikandidaadid tuleb esitada oluliselt varem, et näeksime tõsist debatti Eesti sõlmprobleemide ja tulevikusihtide üle. Presidendikandidaadid avaldaksid arvamuslugusid, annaksid intervjuusid ning osaleksid väitlustel ja rahvakohtumistel kõikjal Eestis."

Eelnõu annab Keskerakonna fraktsioon menetlusse sügisistungjärgu alguses.
 

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela