Sündimuse suurendamine peab saama riigi prioriteediks

Mai 31

Kui praegune sündimus ja väljaränne püsivad, väheneks Eesti rahvaarv 21. sajandi lõpuks alla 800 000 inimese, ütles rahvastikukriisi lahendamiseks moodustatud Riigikogu probleemkomisjoni esimees Siret Kotka-Repinski. „Selle vältimiseks on vajalik, et kahekümne-kolmekümne aasta pärast sünnitaks iga naine vähemalt kaks last,“ märkis Kotka-Repinski.

„Nii meil on valik muuta sündimust suurendav poliitika riiklikuks prioriteediks ning jääda püsima või vaikselt hääbuda.“ Kotka-Repinski sõnul on Rahvastikupoliitika põhialused aastani 2035 valmis Riigikogule esitamiseks. „Tegemist oleks pikaajalise poliitilise kokkuleppena eesmärkides ja tegevussuundades,“ ütles Kotka-Repinski. „Rahvastikupoliitika alused reastavad olulisemad lastesaamist mõjutavad valdkonnad, nagu lastehoid, tulevaste emade ja isade toetamine, töö- ja pereelu ühildamine, regionaalne areng, elukeskkond.„

Tartu Ülikooli vanemteadur Mare Ainsaar ütles, et Eesti lapsevanem soovib lapsi. „Eesti riigi perepoliitika on oma ülesehituselt olnud mõistlik,“ sõnas Ainsaar. „Kuid Eesti põhiline probleem on perepoliitika rahastuse maht ja selle järjekindlus. Eesti vanemate jaoks on majanduslik toimetulek tähtis.“ Tartu Ülikooli dotsendi Dagmar Kutsari sõnul oleneb tänastest lastest, milline saab olema tulevikuühiskond. „Laste heaolu on ühiskonna tervise üks indikaator,“ sõnas Kutsar.

„Lapse heaolule kui poliitika teemale tuleb läheneda kompleksselt, kuna lapse heaolu moodustub ühiskonna toimimise eritasandite kontekstis.“ Isade Foorumi eestvedaja Taavi Tamkivi sõnul peame riigina võtma eesmärgiks riski eemaldamise, et kui pere saab nüüd kolmanda lapse, siis tema majandusliku hakkamasaamise võime langeb.„Uuringute kohaselt kahelapselistest emadest 60% soovib saada kolmandat ja neljandat last, aga ainult 30% saab,“ märkis ta.

Riigikogu toimus täna Olulise tähtsusega riikliku küsimuse „Esimese lapse sünd on ohus?“ arutelu. Ettekande tegid rahvastikukriisi lahendamiseks moodustatud Riigikogu probleemkomisjoni esimees Siret Kotka-Repinski, Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituudi sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika vanemteadur Mare Ainsaar, sama instituudi sotsiaalpoliitika dotsent Dagmar Kutsar ja isade foorumi eestvedaja, lapsehoolduspuhkusel viibiv isa Taavi Tamkivi.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela