Ratas: EL-i eesmärk on jõuda USA-ga püsiva erandini terase- ja alumiiniumipiirangutes

Mai 17

Euroopa Liidu riigipead ja valitsusjuhid arutasid eile Bulgaaria pealinnas Sofias, kuidas edasi minna, kui juunis peaksid kehtima hakkama USA kehtestatud piirangud Euroopa terasele ja alumiiniumile. 

Peaminister Jüri Ratase sõnul toetab Eesti Euroopa Komisjoni püüdlusi saavutada USA-ga praegu kehtiva ajutise erandi asemel püsiv erand tollitariifides. „Pikemaks eesmärgiks võiks olla näiteks piiratud kaubanduslepe USA-ga, aga sellegi eeltingimuseks on püsiv erand Euroopa Liidu terase- ja alumiiniumikaupadele,“ ütles Ratas.

Päevakajalistest tulitavatest teemadest oli kõne all ka Iraani tuumaleppe tulevik. „Euroopa Liidus valitseb üksmeel, et jääme tuumaleppele truuks seni, kuni Iraan ise seda austab. Tegu on olulise rahvusvahelise leppega, mille eesmärk on tuumarelvade leviku tõkestamine,“ märkis Ratas. Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk kutsus täna algava Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani tippkohtumise eelõhtul Euroopa Liidu juhid kokku, et arutada läbimurdelise innovatsiooni ja digitaalse arengu toetamist, sest Euroopa on investeeringute mahult ja ettevõtlikkuselt maha jäämas USA-st ja Aasiast. Euroopa Liit vajab innovatsiooni, mis muudab tippteaduse täiesti uuteks toodeteks ja teenusteks, loob uusi turge ja ärimudeleid ning lahendab suuri ühiskondlikke probleeme meditsiinis, liikuvuses, uute energiaallikate kasutusele võtus ja paljudes teistes valdkondades. „Mul on hea meel, et innovatsioon ja digitaalne areng on pärast Tallinna digitippkohtumist kogu Euroopa Liidu südameasjad,“ tõdes peaminister.

Tänase tippkohtumise eesmärk on süstida uut energiat Euroopa Liidu ja Lääne-Balkani riikide suhetesse. Arutelude keskseks teemaks on ühenduvus kõige laiemas tähenduses ehk nii transpordi-, energia- ja digitaalsed ühendused kui ka inimeste vahelised ühendused ning õppimisvõimalused. Lisaks pühendutakse rände ja julgeoleku küsimustele, mis nõuavad samuti ühiseid jõupingutusi. Ratas kohtub Sofias eraldi ka Makedoonia peaminister Zoran Zaeviga ja Albaania peaminister Edi Ramaga, kellega arutab riikide reforme ja püüdlusi teel Euroopa Liitu.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela