Aivar Riisalu: sajad tuhanded rõõmustavad tulumaksureformi üle ega näe õudusunenägusid 64 lisaeurost

Dets 15

Ettevõtja Aivar Riisalu hinnangul on Tele2 tegevdirektori Argo Virkebau hinnang, et 95% inimestest ei saa tulumaksureformist midagi aru, ilmne liialdus ning reform on vajalik suuremale osale töötajatest. Riisalu sõnas, et töötajal on vajalik esitada vaid tulumaksuvaba miinimumi summa ning ülejäänud on jätkuvalt ettevõtte raamatupidaja teha. 

„Kui aastane tulu ei ületa 14400 eurot ehk 1200 eurot kuus, pole vaja tulumaksureformist teist korda mõeldagi, sest ainus muutus nende inimeste elus on palgapäeval lisanduvad 64 eurot. Arvestades teenindussektoris olevat palgataset ja 900-eurost mediaanpalka, on see pigem rõõmustav ja vajalik muudatus nii töötajatele kui ka ettevõtjatele,“ rõhutas Riisalu, et und ei tohiks küll keegi kaotada. Ta lisas, et vaid kuni 20% kõikidest töötajatest peab mõtlema, milline vahemik 0-500 eurost on tulumaksuvabastusest sobivaim. „Otsustada koos raamatupidajaga, rääkimata infotundidest ja koolitustest, ei tohiks see võimatu ülesanne kindlasti olla, sest ootamatult kukub raha taevast ikka väga harva,“ tõdes Riisalu.

Ta lisas, et 1200 eurot tuleb tuludeklaratsiooniga tagasi maksta siis, kui tulumaksuvabamiinimumiks on märgitud aasta läbi 500 eurot, kuid tegelikult ületavad sissetulekud 2100 eurot kuus. „See tähendaks sihtmärgist sihilikku möödalaskmist nii töötajal kui ka raamatupidajal isegi sel juhul, kui sissetulek pole fikseeritud. Seda juba seetõttu, et tulumaksuvaba miinimumi saab töötaja aasta jooksul muuta ning maksuametis saab sissetulekutel silma peal hoida kui need nii suureks lähevad, et rahasummasid enam jälgida ei jõua,“ sõnas Riisalu.

Ettevõtja sõnul on uus süsteem kahtlemata keerukam kui seni kehtiv, kuid tuleb arvestada, et kolmveerand inimestest võidab ning väike osa ei võida või maksab juurde kuni 36 eurot. „Kaalukausil on madalat ja keskmist palka teenivate inimeste kuni 1000-eurone võit aastas kahtlemata olulisem kui vaid tulumaksusüsteemi lihtsus ja mõne minuti kulutamine mõttetööks,“ ütles Riisalu.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela