Peaminister Ratas ootab Euroopa Liidu uuelt eelarvelt tugevamat Euroopa ühendamist

Okt 31

Peaminister Jüri Ratas arutas tänasel kohtumisel Euroopa Komisjoni eelarvevoliniku Günther Oettingeriga Euroopa Liidu järgmise mitmeaastase eelarve ettevalmistusi. „Euroopa Liidu mitmeaastase eelarve eesmärk peab olema ühtsema ja tugevama Euroopa loomine. Paremini toimiv siseturg kasvataks nii Euroopa inimeste heaolu kui ka ettevõtete kasumit. 

Selleks on vaja panustada ühisest eelarvest Euroopa erinevaid piirkondi ühendavatesse taristuprojektidesse nagu Rail Baltic ja Balti elektrisüsteemi sünkroniseerimine,“ toonitas Ratas. Peaministri sõnul on Eestile Euroopa Liidu uues mitmeaastases eelarves oluline ka ühtekuuluvuspoliitika, kust on saadud toetust näiteks riigigümnaasiumite, perearstikeskuste ja haiglate ehitamiseks ning töövõimereformi elluviimiseks.

Lisaks on tähtis uuel eelarveperioodil põllumajanduse otsetoetuste taseme ühtlustamine ning läbivalt digitaliseerimisega arvestamine. „Eesti soovib rohkem Euroopat, väiksem eelarve tähendab aga ka vähem Euroopat. Seetõttu peaks Euroopa Liidu järgmine eelarveraamistik jääma mahult sama suureks kui praegune,“ lisas Ratas. Euroopa Komisjon esitab Euroopa Liidu mitmeaastase eelarveraamistiku ettepaneku järgmise aasta mais. Lisaks arutas peaminister Ratas eelarvevolinik Oettingeriga Tallinna digitaalvaldkonna tippkohtumise tulemusi ja edasist tegevust. „Euroopa Liidu liidrid on hakanud pärast Tallinna tippkohtumist digitaalset arengut väga tõsiselt võtma. Seda ilmsem on vajadus strateegiliselt investeerida tööstuse ja teenuste digitaalsesse muutusesse, kaasaegsesse taristusse nagu 5G-võrgud ja superarvutid, aga ka inimestesse ja ettevõtete võimekusse,“ ütles Ratas.

Euroopa Komisjoni andmeil ei ole 100 miljonit eurooplast kunagi internetti kasutanud ning 45 protsendil Euroopa Liidu elanikkonnast ja 37 protsendil Euroopa Liidu tööjõust on ebapiisavad digioskused. 42 protsenti Euroopa Liidu puuduvate digioskustega isikutest on töötud, samal ajal kui 40 protsenti Euroopa Liidu tööandjatest on andnud teada, et nad ei suuda leida vajalike oskustega inimesi. „Euroopa peab olema digitaalsete muutuste eestvedaja, kuid samal ajal tuleb veenduda, et inimesed suudavad nendega kaasas käia ja koheneda,“ leidis Ratas.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela