Ratas konverentsil „Äriplaan“: meil peab olema rohkem usku Eesti majandusse

Sept 28

Peaminister Jüri Ratas alustas oma ettekannet 18. Äriplaani konverentsil tänusõnadega Eesti ettevõtjatele: „Ettevõtja olla tähendab igapäevaselt riskide võtmist, ebakindlusega silmitsi seismist ning jäägitut tööle pühendumist. Samas on ettevõtjatel meie ühiskonnas oluline roll, vastutades paljude inimeste käekäigu eest ning ühiskond peab õppima meie ettevõtjaid ja ettevõtlikkust enam väärtustama.“

 Oma esinemises peatus peaminister pikemalt majanduskasvu teemal, rõhutades seisukohta, et meil peab olema Eesti majandusse rohkem usku. „Vaadates hinnanguid, siis on need sama hüplikud kui majanduskasv ise. Madala kasvu puhul kirume endid ning kiirema kasvu korral kujutame ette peatselt saabuvat langust. Samas võib pidev rahulolematus ise majanduskasvu alustalasid õõnestada,“ osutas Ratas.

Peaministri sõnul on Eesti majandus vaatamata üle ootuste kiirele kasvule jäänud maha tootlikkuse tõusule seatud sihtmärkidest: „Meil on olemas võimekus tagada püsivalt kiire majanduskasv ja küsimus on pigem selles, kuidas seda rakendada. Pikaajaline majanduskasv ei ole peidus valitsussektori eelarves, vaid ennekõike erasektori tarkades otsustes. Peame mõtlema pikaajalises võtmes, kuidas Eesti sissetulekutase jõuaks kannule heaoluriikidele.“ „Kõrvutades meid enamiku Euroopa Liidu riikidega näeme, et meie sissetulekute ebavõrdsus on suur. Ebavõrdsust ei ole Eesti majandusmudeli kontekstis kahjuks seni kuigivõrd lahti mõtestatud. Sissetulekute ebavõrdsuse kõrval tuleks vaadata ka varalist ja võimaluste ebavõrdsust. Olen veendunud, et kaasav majanduskasv seob meie ühiskonna paremaks tervikuks. Tähtis on tasakaalustatud areng, kus ühiskonna eri osad põimuvad mitte ei kaugene üksteisest,“ rääkis peaminister Ratas. Üheks oluliseks sissetulekute ebavõrdsuse vähendamise eelduseks on optimaalne tööturu areng, nentis Ratas. 

Ta viitas Rahvusvahelisele Valuutafondile, mille uuring näitab, et just madalama sissetulekuga inimeste heaolu kasv aitab kõige rohkem kaasa ka majanduskasvule. „Me peame püüdlema võrdsete võimaluste suunas, et kõigil oleks võimalus elus hästi läbi lüüa, sõltumata sotsiaalmajanduslikust, keelelisest või kultuurilisest taustast, sõltumata maakonnast, kus inimene on sündinud,“ sõnas peaminister. Ratas kustus üles konverentsi osalejaid vaatama ka suuremat pilti ning teadvustama Eesti kohta Euroopa Liidu ja oma regiooni majanduses, sest just avatus on meie riigi edu vedur. „Me juba ühendasime elektrituru Põhjamaadega, peagi ühendame ka gaasituru. Varsti valmib Eesti-Soome tunneli tasuvusuuring. Uued tehnoloogiad teevad võimalikuks selle, mis mõni aeg tagasi tundus võimatuna. Regionaalne integratsioon avab meile uued uksed spetsialiseerumiseks. Miks ei võiks Eesti ja Soome tutvustada end maailmale koos ühise investeerimispiirkonnana?“ küsis Ratas.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela