Karilaid: Keskerakond on õigustatult rõhutanud e-valimiste turvalisuse küsimust

Sept 05

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid rõhutas, et Keskerakond on alati e-valimiste osas rõhutanud, et e-valimised ei pruugi olla piisavalt turvalised ega läbipaistvad. Kuna ees on kohalike omavalitsuste valimised, on Karilaiu hinnangul vaja Vabariigi Valimiskomisjonil koostöös ekspertidega hinnata väga tõsiselt, kas antud turvariski puhul on e-valimistega edasiminek õige samm.

„Keskerakond on alati rõhutanud, et e-valimised peavad olema turvalised ja läbipaistvad. Meie ettevaatlikus oli õigustatud,“ tõdes Karilaid. Ta lisas, et demokraatiale ei tohi jätta turvaauke. „Eksperdid peavad tagama e-valimiste turvalisuse ja kontrolli võimaluse, et miski ega keegi e-hääletamise tulemusi ei mõjutanud. Kui seda ei suudeta, tuleb e-valimised ära jätta,“ ütles Karilaid. Ta kordas ka juba varaseamalt öeldut, et e-valimiste osas on vaja rahvusvahelist auditit. Riigikogu õiguskomisjoni esimees tunnustas ka valitsuse samme ning seda, et võimalikest murekohtadest on räägitud avalikult ning inimesi informeeriti kiirelt.

Riigikogulane sõnas, et igasugune turvalisuse risk murettekitav ja sunnib ameteid pingutama, et võimalikud probleemid saaksid kiire lahenduse. „Igapäevased e-teenused on Eesti inimeste jaoks olulised ning on selge, et prioriteet on praegune võimalik oht minimaliseerida, olgu see e-valimiste või igapäevaste e-teenuste puhul,“ sõnas Karilaid.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela