Erakonna esimehe Jüri Ratase kõne erakonna volikogus 3. septembril

Sept 03

Kohalike valimisteni on jäänud vaid 42 päeva, eelvalimisteni 32 päeva. Keskerakond läheb valimistele vastu tugeval positsioonil ning meie selge eesmärk on valimisvõit. Valimisvõit – Tallinnas, paljudes maakonnakeskustes, linnades ja valdades! Meil on vajalikud eeldused parima tulemuse saavutamiseks – tugev meeskond, sisuline programm, ideed ja tahe, mida on märganud ja austavad meie valijad. 

Ainuüksi pealinnas Tallinnas kandideerib meie erakonna ridades üle 500 kandidaadi, kellest 240 on esmakordselt meie nimekirjas. Väga palju tööd üle kogu Eesti seisab aga alles ees. Järgmised seitse nädalat otsustavad Eesti linnade ja valdade tuleviku neljaks aastaks. Kõige olulisem iga erakonna jaoks on inimesed, kes selle moodustavad.

Täna on meil pea 15 000 liiget, kes üheskoos töötavad, et saaksime oma programmi ellu viia võimalikult paljudes omavalitsustes. Seejuures kandideerib neil valimistel kogu Eestis Keskerakonna nimekirjas ligi 2 000 kandidaati. See on muljetavaldav number. Ma tänan siiralt kõiki, kes te oma isikliku aja, pere ja hobide, aga ka töö arvelt panustate oma erakonna ja eelkõige kogukonna heaks. Tean, kuivõrd palju aega ja energiat nõuab kandidaatidelt valijatega suhtlemine, oma programmi ja enese tutvustamine. Võõrale inimesele tänaval ligiastumine või tundmatule korteriuksele koputamine on kahtlemata eneseületus. See on aga ainuke viis oma sõnumi kohaleviimiseks ning valimistel edu saavutamiseks. Keskerakonna valimisnimekirjas on tugevad kandidaadid ja esinumbrid, kellest enamikku tean juba aastaid. Kõiki teisi õpin üha paremini tundma valimiskampaania jooksul, olgu see Elvas või Tallinnas, Viljandis või Saaremaal. Näen, et keegi pole valimisnimekirja vedaja vastutusrikast rolli vastu võtnud kergekäeliselt. Kinnitan siinkohal veelkord, et olen jätkuvalt valmis meie nimekirju igati aitama ja toetama. Minu telefon ja e-posti aadress on alati teile avatud, seda nii enne kui ka pärast valimisi. Siiralt.

Keskerakonna kandidaatide hulgas on palju erakonna kauaaegseid liikmeid. Aga ka inimesi, kelle jaoks on poliitika varasemalt olnud võõras, kuid kes täna leiavad, et just koos Keskerakonnaga on võimalik saavutada vajalikke samme oma kodukoha paremaks muutmisel. Meie erakond on alati avatud aktiivsetele ja teotahtelistele inimestele. Mul on hea meel, et käesoleval aastal on Keskerakonnaga liitunud sadu uusi liikmeid. Meie liikmeskonna ja toetajate kasvu põhjus on lihtne – töötame inimeste heaolu nimel nii valitsuses, Riigikogus, pealinnas kui ka kõikides teistes omavalitsustes. Olgu selleks Tallinn, Tartu või Paide, Maardu, Viimsi, Põltsamaa, Mikitamäe või ükskõik milline 35-st omavalitsustest, kus Keskerakond on saanud oma programmi täielikult või osaliselt ellu viia.

Novembris valitsuse moodustanud Keskerakond andis sisu pooleli olnud haldusreformile ning taastas suures ulatuses kohalike omavalitsuste tulubaasi. Nii saavad kohalikku elu korraldada kõige paremini need, kes näevad ja teavad, millised on tegelikud vajadused. Tallinnas on Keskerakond võitnud neljal korral pealinlaste absoluutse usalduse ning see on meie eesmärk ka tänavu. 95% Tallinna inimestest on rahul Tallinna elukeskkonnaga, seejuures on populaarseim linnapeakandidaat meie tänane võõrustaja, tegevlinnapea Taavi Aas.

Austatud erakonnakaaslased!

Valimisvõitluses on kõige olulisemad ideed. See, mille eest me seisame. See, mida ütleb kandidaat enda visiitkaarti oma naabrile ulatades. Meil tuleb selgelt sõnastada ja valijatele julgelt välja öelda, mida soovime muuta ning mida senisest paremini teha. Kahtlemata on kõigil oma põhjused, miks oma hääl kohalikus elus enam kuuldavaks teha. Olgu selleks toetus senisele heale juhtimisele või vastupidi – ootused, mis pole täitunud. Meil kõigil on aga seejuures üks ja selge nägemus, et kõikjal Eestis oleks hea elada. Et inimestel oleksid töökohad, enda teostamise võimalus, kvaliteetne kodulähedane haridus ja turvaline elukeskkond, kus kasvatada üles oma pere. Meie üle-eestiline valimisprogramm võtab selle ilusti kokku: meie eesmärk on tasakaalus, tõhus ja avatud Eesti, kus riik on inimese jaoks ja toimib inimese heaks. Oleme riigis lühikese aja jooksul selle nimel palju ära teinud. Nii on koalitsioonis otsustatud tulumaksuvaba miinimumi tõus 500 euroni, mis aitab madalat ja keskmist palka teenivaid inimesi, jättes neile igal kuul kätte kuni 64 lisaeurot. Viime läbi pensionireformi, et inimest hinnataks vanaduspõlves tema töötatud aastate, mitte ametiga kaasnenud palganumbri järgi. Pöörame tähelepanu regionaalarengule, et kõikjal Eestis oleks võimalus luua pere ja kasvatada lapsi. Sisu on saanud haldusreform ning suurendame kohalike omavalitsuste tulubaasi. Lahendasime kriisi tervishoius, et inimesed saaksid kiiremini arstile. Eesti põllumees ja Eesti toit on taas au sees. Majanduskasv teeb uusi rekordeid. Need on vaid mõned näited, mille eest Keskerakond on alati seisnud ning mida nüüd on meil võimalus ellu viia.

Tõestasime üheselt, et Keskerakonna programm ja maailmavaade ei sõltu sellest, kas oleme opositsioonis või valitsuses. Kohalike valimiste eel on Keskerakonna eesmärgiks viia sisse tasuta ühistransport maakonnaliinidel ja võimalikult paljudes omavalitsustes Tallinna eeskujul. Toetame piirkondlikku ettevõtlust, põllumajandust, kohalikku otsustamist, kaasates selleks noori ja kõiki, kes seda soovivad. Meil on valimisprogrammis palju häid mõtteid ja väärt eesmärke. Soovitan igal Keskerakonna kandidaadil sellega põhjalikult tutvuda ning ammutada ideid, mida kasutada enda kodukohas. Tänan siinkohal eriti auväärt juhatuse liiget, Riigikogu aseesimeest Enn Eesmaad, tema meeskonda ja kõiki, kes andsid oma panuse meie kohalike valimiste programmi. Tean omast kogemusest, kui tõsine ja aeganõudev töö on valimisprogrammi koostamine.

Head mõttekaaslased!

Keskerakonna loosung neil valimistel võtab kõige paremini kokku, mida valimisprogramm meie jaoks tähendab. Need pole pelgalt laused ja ilusad mõtted, mida on targad inimesed kirja pannud. Vastupidi. Teised lubavad, aga meie teeme! Kohalike omavalitsuste eel räägitakse küsimustest, mis ei ole omavalitsuse volikogudes kuidagi lahendatavad või lubatakse täiesti eluvõõraid asju. Meie aga räägime sellest, mida tõepoolest soovime ja saame inimeste heaks ära teha. Keskerakond on võtnud sihiks mitte anda välja veksleid, mida me ei suuda täita. Meie valimisprogramm ei ole tühi loosungite loetelu, vaid keskendume lubatu elluviimisele. Inimeste elukvaliteedi tõus, parem tervishoid, hea haridus ja kättesaadav huviharidus, omavalitsuste tulubaas, investeeringud taristusse – need on kõik küsimused, millega tegeleme juba praegu. Küsimused, mis mõjutavad iga inimese elu, mis on aktuaalsed ja olulised kõigile.

Ootuspäraselt on meie konkurendid taaskord enne valimisi positsioneerinud ennast Keskerakonna, meie tehtu ja plaanide vastu. Seda osalt mõistmatusest ja ideedepuudusest ning osalt lihtlabasest vastandumissoovist tingituna. Seda enam tuleb meil seista tugevalt ja üheskoos enda veendumuste eest, et tõestada – ühtsem ja üksteist hoidvam Eesti ongi tugevam Eesti! Keskerakonna kampaania räägib asjast. Me ei kleebi kleepse ega pritsi maskides vett vastu linnavalitsust. Me ei vasta ükskõik millisele küsimusele, et Keskerakond on tagurlik ja tuleb võimult kukutada. See on kulunud ja ühiskonda lõhestav strateegia. See ei vii Eestit edasi ega aita kuidagi kaasa meie inimeste heaolu kasvule. Valijad ootavad õigustatult iga erakonna ja valimisliidu programmi ning eesmärke. Meie oleme Keskerakonna põhimõtted selgelt välja öelnud ning alati valmis oma seisukohti kaitsma.

Konkurentide poolt on seni lauale pandud vaid meeleheitlik soov tõrjuda Keskerakond pealinnast. Selleks ollakse valmis tegema koostööd ükskõik kellega, ükskõik mil moel ja millise jutuga. Seejuures valijaid teadlikult eksitades. Ma loodan, et see pole uus normaalsus Eesti poliitikas. Olen kindel, et valijad annavad neile avantüüridele õiglase hinnangu. Erinevate arvamusküsitluste kaudu on inimesed tegelikult juba saatnud väga selge signaali. Iseasi, kas sellest õpitakse. Keskerakonda toetab kohalike omavalitsuste eel EMORi augustikuu andmetele tuginedes 29% inimestest, Reformierakonna toetus on 19 protsendipunkti. Ülejäänute oma veel suurusjärgu võrra maas. Tallinnas on Keskerakonnal rohkem toetajaid kui teistel erakondadel kokku. Meie tööd hindavad kõrgelt nii mehed kui ka naised, inimesed kõikidest haridus- ja vanusegruppidest. Konkurentide lausrünnakud pole suutnud meie positsioone nõrgestada. Vastupidi – inimesed on tüdinud konflikti ja vastandumist otsivatest poliitikutest, kes kandideerivad täna ühes erakonnas ja homme järgmises või peidavad ennast sootuks mõnda valimisliitu. Keskerakond seevastu on Eesti poliitikas, et jääda.

Head sõbrad!

Tänu meie kõigi tööle on erakonna positsioon enne valimisi tugev nii Eestis tervikuna kui ka pealinnas. See on suur au, aga rõhutan, et ka tohutu vastutus, mis inimeste usaldusega kaasneb. Ma loodan väga, et täna siit lahkudes, võtame kõik kaasa teadmise, et meil on vaja teha väga tõsiseid pingutusi, et Keskerakonna potentsiaal 15. oktoobril realiseeruks. Keskerakond on toonud Eesti poliitikasse mitmeid põhimõttelisi muutusi, kuid meil on ühiskonnale veel palju anda. Ärme võta valimisvõitu iseenesestmõistetavalt, sest seda see kunagi ei ole. Ärme muutu mugavaks, vaid panustame järgmised seitse nädalat tänavatel, inimeste uste taga, bussipeatustes, kohtumistel ja laatadel. Valimisvõit on meie kõigi kätes. Ärme lase seda endalt ära võtta. Jõudu Keskerakonnale! Jõudu Eestile!

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela