Peaminister Ratas: kaitstud ja turvaline Euroopa on Eesti eesistumise üks prioriteete

Mai 12

Peaminister Jüri Ratas kohtus Euroopa Liidu kõrge esindaja Federica Mogheriniga, et arutada Euroopa Liidu välis- ja julgeolekupoliitika strateegiat, rändeküsimusi, idapartnerlust ning Eesti eesistumisega seonduvat. 

Peaminister Ratase sõnul on Eesti eesistumise üks prioriteetidest kaitstud ning turvaline Euroopa. „Teeme eesistujana tööd selle nimel, et tõsta Euroopa Liidu sõjalist võimekust näiteks ühiselt rahastatavate sõjaliste missioonide kaudu. Samuti on oluline toetada EL idapartnereid ja Lääne-Balkani riike, hoida häid Atlandi-üleseid suhteid ning suhelda kõrgel tasemel ka Aafrika ja Ladina-Ameerika riikidega“ sõnas peaminister.

Rändekriisist rääkides keskenduti põhiliselt Euroopa Liidu sammudele Vahemere lõunarannikul, Liibüas ja Saharaga piirnevates Aafrika riikides, et pidurdada rändevoogusid. Rändekriis on seadnud löögi alla Euroopa avatud piirid ja Schengeni lepingu. Euroopa Liit saab kriisi lahendada vaid ühte hoides, piirikontrolli tugevdades ning tehes koostööd lähteriikide ja Türgi ning Liibüaga, mis on põhilised väravad Euroopasse. Samas peame leidma tasakaalu turvalisuse tagamise ning inimeste vabaduste vahel,“ lisas peaminister. Peaminister Ratas ja kõrge esindaja Mogherini arutasid ka Idapartnerluse tippkohtumist, mis toimub 25. novembril Brüsselis.

Idapartnerlus on Euroopa Liidu ning kuue Ida-Euroopa partnerriigi – Armeenia, Aserbaidžaani, Gruusia, Moldova, Ukraina ja Valgevene – vaheline ühisalgatus, mis võimaldab idapartnerriikidel läheneda Euroopa Liidule üha tugevamaid poliitilisi, majanduslikke ning isiklikke sidemeid luues. „Peame suurendama Euroopa Liidu nähtavust partnerriikides ning rääkima rohkem meie ühistest edulugudest, nagu näiteks Erasmus+ üliõpliasvahetus ja kaubandus, või ka probleemidest nagu Venemaa suurenenud mõjutustegevus,“ sõnas peaminister.

Eesti eesistumise perioodil toimuvad ka idapartnerluse tippkohtumise kõrvalüritused. Eestis toimub neid kolm: 4. oktoobril toimub e-Partnerluse konverents, 25.-27. oktoobril toimub Kodanikuühiskonna konverents ning 26.-28. oktoobril Ärifoorum.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela