Kadri Simson transiidikomisjonile: valitsus ja ettevõtjad peavad sektori arengu nimel ühiselt töötama

Apr 25

Täna kogunes majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis esmakordselt üle mitme aasta riiklik transiidikomisjon. Esimese kohtumise raames vaadati sektori ettevõtjatega ühiselt üle transiidivaldkonna üldine olukord ja peamised arenguvõimalused. Teemadena tõstatusid nii Eesti sadamate konkurentsivõime tõstmine kui ka globaalsete kaubateede parem ärakasutamine kaugemas tulevikus näiteks Rail Balticu raudtee abil. 

Transiidikomisjoni kokku kutsunud majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni sõnul on vajalik, et valitsus kuulaks valdkonna kandvamate jõudude nõuandeid. Transiidisektor on viimase kümne aasta jooksul kõvasti turuosa kaotanud ning veomahud on kordades langenud. Olukorra paranemiseks tuleb leida uusi ideid ning parandada koostööd ettevõtjate ning ministeeriumi vahel.

„Valdkonna ettevõtjad tervitavad transiidisektori uuendatud koosseisus kokku kutsumist, sest kõigi jaoks on selge, et meil tuleb leida sektori elavdamiseks uusi lahendusi. Turuosa kaotada on kerge, kuid see, mis on kümne aastaga kaotatud, pole taastatav ühe aastaga. Küll aga näen, et värske valitsus on valmis astuma samme, mis aitaksid meie transiidiettevõtjatel edukamalt opereerida,“ rääkis majandus- ja taristuminister.

Simsoni hinnangul tuleb Eestil liikuda senisest ida-lääne suunalisest transiidist rohkem põhja-lõuna suunalise veo peale. Siinkohal tuleb kindlasti kasuks Rail Balticu projekt, mis lisaks inimeste vedamisele avab uusi ja kiiremaid võimalusi kauba vedamiseks raudteel. „Tänasel koosolekul oli palju juttu ka Hiinast ning sealse potentsiaali ärakasutamisest. Oli tore näha, et transiidiettevõtjad on valmis koostööks ning nõus koos valitsusega ühiseid lahendusi otsima.“

Valitsuse transiidikomisjon loodi MKM-i juurde 2003. aastal nõuandva organina, kuid komisjoni pole juba enam kui seitse aastat kokku kutsutud. Transiidikomisjoni tööks on õigusloome-, valdkondlike strateegiate-, välissuhtluse- ja finantseerimisalaste ettepanekute tegemine, et tagada meie transpordiettevõtjate konkurentsivõime ning soodustada majanduskasvu. Komisjoni juhib majandus- ja taristuminister. Järgmine transiidikomisjoni kohtumine lepiti kokku juuliks.

Komisjoni kuuluvad MKMi, rahandusministeeriumi, välisministeeriumi, maksu- ja tolliameti, tehnilise järelevalve ameti, veeteede ameti, Logistika ja Transiidi Assotsiatsiooni ja Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni esindajad. Ettevõtetest on komisjonis Eesti Raudtee, Tallinna Sadam, Rail Baltic Estonia, EVR Cargo, Sillamäe Sadam, Alexela Oil, VOPAK E.O.S, E.R.S ja Kühne + Nagel.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela