Maaeluminister Tarmo Tamm: Valitsuse eelarvestrateegia annab põllumajandussektorile kindlustunde

Apr 20

Valitsus leppis eilsel kabinetinõupidamisel kokku aastateks 2018-2021 riigi eelarvestrateegia põhimõtted, mis koos koalitsioonikokkuleppest tulenevate eraldistega üleminekutoetusteks ja tõuaretustoetuseks kindlustavad maaeluministeeriumile vahendeid üle 40 miljoni euro põllumajanduse, toiduainetööstuse ja maaelu edendamiseks.

 „Riigi eelarvestrateegias on maaelu, põllumajanduse ja toiduainetetööstus väga oluline tegevusvaldkond, mille toetamine ja areng on valitsuse üks prioriteet. Seda ilmestab valitsuse otsus maksta põllumeestele üleminekutoetusi maksimaalse lubatud määra ulatuses kuni 2020. aastani. Aitamaks kodumaist seakasvatust üle saada sigade Aafrika katku levikuga seotud kriisist on valitsus kokku leppinud, et järgneval kolmel aastal panustatakse sigade aretuseks igal aastal lisaks 2 miljonit eurot,“ ütles maaeluminister Tarmo Tamm.

Eelarvestrateegia kokkulepped annavad maaeluministeeriumile ka üle 2 miljoni euro lisaraha katsetehnika ja laboriseadmete uuendamiseks, sordiaretuse edendamiseks, uute eksportturgude avamiseks ja koolipiima toetuseks. „Eksport on Eesti majanduse kasvu ja pikaajalise edukuse tagamisel esmatähtis ning põllumajandustootmises on palju seni kasutamata potentsiaali. Riik on otsustanud Eesti põllumajandussaaduste ja toidu ekspordi edendamisele toekamalt õla alla panna ja rahastada eksporditurgude avamisega seotud tegevusi,“ lisas maaeluminister Tarmo Tamm.

Minister rõhutas majanduslikust ja maaelu vaatevinklist oli väga oluline valitsuse kokkulepe haigekassa rahastamise suurendamiseks, kuna rahva tervise parandamine on otseses seoses majanduseduga. Valitsus otsustas, et järgneval neljal aastal lisatakse tervishoidu kokku 215 miljonit eurot lisaraha. Tegemist on kaaluka ja märgilise otsusega, mis aitab ületada Eesti tervishoiusüsteemi alarahastust. Valitsuses saavutatud kokkulepete põhjal valmiva riigi eelarvestrateegia dokumendi kinnitab valitsus 27. aprilli istungil. Riigi eelarvestrateegias kokku lepitud põhimõtted on aluseks järgmise aasta eelarve koostamisel tänavu sügisel ja ministeeriumide poolt väljatöötatavatele arengukavadele.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela