Reformierakond hoiab kinni vananenud majandusteooriast

Mär 28

Riigikogu majanduskomisjoni liige, keskerakondlane Erki Savisaar sõnas, et turumajandus on ja jääb, kuid ainult nähtamatut kätt usaldama ei jääda. Muutusteks tuleb vahel ka riigil rusikas lauale panna.

 Savisaar sõnas, et Reformierakonna ja Keskerakonna vahe võib lühidalt kokku võtta nii, et kui Reformierakond usub, et turg reguleerib end täielikult alati ise, siis Keskerakond leiab, et inimeste heaolu tõusuks tuleb vaeva näha ka riigil, mitte usaldada pimesi ainult nõudlust ja pakkumist. „Siin on majandusteooriate omavaheline konflikt, mitte oht turumajandusele, nagu hirmutab Kallas,“ rääkis Savisaar.

Ta sõnas, et Reformierakond unustab korduvalt, et on inimestele vajalikke teenuseid, kus võimalikult suure rahanumbri teenimine ei saa olla omaette eesmärk. „Olgu selleks tervishoid ja muud sotsiaalteenused, põllumajandustoetused, postiteenused, prügimajandus, praamiühendus või raudtee, mille Reformierakond heal meelel maha müüs. Ettevõtja eesmärk on eelkõige kasum, riigi eesmärk aga kõikide inimeste heaolu. Need peavad tasakaalus olema,“ tõi Savisaar välja. Ta sõnas, et ka näiteid Kallase soovitud turumajanduse vigade kohta on piisavalt nii Eestis kui ka välismaal.

Ühe näitena meenutas ta juhtumit Ameerikas, kus ärimees tõstis elupäästva HIV-ravimi hinna 13 dollari pealt 750 dollarini, mis tegi ravimi kättesaadavuse paljudele võimatuks, kuid millele muiates vastati, et investorid ootavadki võimalikult suurt kasumit. „Selliseid drastilisi näiteid Eestis küll ei ole, kuid see võtab lühidalt ja selgelt kokku mõtte, et riik ei pea alati kõrvaltvaataja olema,“ sõnas Savisaar.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela