Karilaid: e-valijad ei tohi olla õiglastel valimistel eelisseisus

Mär 08

Keskerakonna aseesimees Jaanus Karilaid sõnas e-valimiste eelnõud kommenteerides, et nende kolme päevani lühendamine eelvalimistel on aus kõigi valijate suhtes ning lõpetab vähemalt osaliselt vastuolu seadusega. Karilaid sõnas, et Keskerakond on alati rõhutanud, et e-valimised peavad olema turvalised ning valimised peavad olema ühetaolised. 

 Ta selgitas, et kui e-valimise võimalus on pikem kui võimalus kabiinis valida, pole tingimused kõigile võrdsed. „Eelnõu, mis ühtlustab eelhääletuse aja nii traditsioonilisel viisil kui ka internetis, on õige, kuid alles esimene samm,“ rõhutas Karilaid, kelle sõnul sätestab ka seadus ühetaoliste valimiste põhimõtte ning seda tuleb järgida.

Riigikogulane lisas, et nelja päeva võrra e-valimiste lühendamisele peab järgnema põhjalikum analüüs e-valimiste turvalisemaks muutmiseks. „Meie jaoks oli ja on jätkuvalt probleem see, et e-valimiste puhul ei tea me, kes tegelikult e-hääle edastas,“ sõnas Karilaid. Ta selgitas, et mure on tõsine ning seda näitab ka anomaalia, mille järgi on eriti agarad e-hääletajad just pensionärid. „Aktiivne arvutikasutaja nii noores kui ka vanas eas on igati tervitatav, kuid paraku tekitab ka kahtlusi, kas inimese tegeliku tahtega on arvestatud või on inimese elektrooniline identiteet varastatud,“ tõdes Karilaid.

Keskerakonna aseesimees sõnas ka, et väiteid Keskerakonna mingisugusest meelemuutusest pole õiged. „Me oleme alati rõhutanud ja teeme seda ka praegu, et e-valimiste puhul on turvalisuse ja valimiste ühetaolisus probleemiks, millega tuleb tõsisemalt tegeleda ja seda me valitsuses ka teeme, samm sammu haaval,“ kinnitas Karilaid, kes lisas, et valitsusse kuulumine erakonna suhtumist demokraatlikusse ja läbipaistvasse hääletusprotsessi ei muuda. „Praegune eelnõu on üks samm Keskerakonna jaoks,“ ütles Karilaid.

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela