Haridus- ja teadusminister Mailis Reps

Okt 23

Viime ellu ministeeriumis koostöös ühiskondlike partneritega valminud kiusamisvaba haridustee kontseptsiooni, mis annab esmakordselt tervikvisiooni kiusamisennetusest lasteaedadele ja koolidele. Kontseptsioonis on esimest korda  integreeritud kõik Eesti kiusamisvastased tegevused ning on tervikult räägitud lahti, mida kiusamisvastane tegevus tähendab. Koolikultuur peab läbivalt taunivalt suhtuma igasugusesse kiusamisse. Kontseptsiooni ellu viimiseks on senisest neli korda rohkem rahalisi vahendeid ehk orienteeruvalt pool miljonit eurot aastas.

Õpetajate miinimumpalk tõuseb sellel aastal kaks korda ning jõuab 1050 euroni ning keskmine palk tõuseb vähemalt 1260 euroni. 2017. aasta riigieelarves on riigi-, KOV ning eraüldhariduskoolide õpetajate tööjõukuludeks 239 miljonit eurot, mis on 18 miljonit eurot rohkem kui eelmisel aastal. Kahel korral toimuv palgatõus on vajalik, et tagada õpetajatele Eesti keskmisest kiirem palgatõus ning jõuda riigi õpetajate palgatõusu eesmärgini aastaks 2019. 1. jaanuaril tõusis õpetajate miinimumpalk 1000 euroni ning 1. septembrist tõuseb see 1050 euroni. Aasta esimesel poolel tõuseb õpetajate keskmine palk vähemalt 1200 euroni ning sügisel vähemalt 1260 euroni. Riigi toetus garanteerib õpetajatele keskmise palga, mis on õpetajate miinimumpalgast keskmiselt vähemalt 20% kõrgem.

Tagame üldhariduskoolide õpilastele tugispetsialistide teenuse senisest parem kättesaadavuse. Tugispetsialistide teenuse kättesaadavuse parandamiseks toetab riik kohalikke omavalitsusi 2018. aastast alates 6 miljoni euroga aastas. See toetus võimaldab omavalitsuste panuse (8,35 miljonit eurot) säilides tööle võtta senise 581 asemel 729 täisametikohaga tugispetsialisti. Samuti võimaldab toetus tõsta tugispetsialistide palga õpetajate keskmise palga tasemele.

Motiveerime kohalikke omavalitsusi tõstma lasteaiaõpetajate palka kooliõpetajate palga alammäärani. Sihtotstarbelise toetuse abil saavad kohalikud omavalitsused viia 2019. aastaks kvalifitseeritud lasteaiaõpetaja töötasu vähemalt 90%ni üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäärast. Lasteaiaõpetajate palgatoetuseks on riigieelarves ette nähtud 2017. aasta neljal viimasel kuul 4 miljonit eurot, 2018. aastal 15 miljonit eurot, 2019. aastal 20 miljonit eurot ja 2020. aastal 21 miljonit eurot. Kui õpetajal on magistrikraad või sellele vastava kvalifikatsioon, siis peab olema õpetaja töötasu vähemalt sama suur kui üldhariduskooli õpetaja töötasu alammäär. 

Tagasi

Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela