Jüri Ratas: pensionireform vähendab ühiskonna ebavõrdsust

Jan 28
Täna Keskerakonna volikogu liikmetele esinenud erakonna esimees Jüri Ratas ütles, et valitsuse pensionisüsteemi reformi eesmärk on tagada inimestele väärikas vanaduspension ning vähendada ebavõrdsust ühiskonnas. “Soovime teha pensionisüsteemi paindlikumaks ning solidaarsemaks, et vastata paremini inimeste vajadustele ja ootustele. Meie jaoks on oluline panna esimeses pensionisambas üks tööaasta võrduma ühe pensioniaastaga. Oleme selle eesmärgi eest aastaid seisnud opositsioonis ning seisame veelgi jõulisemalt valitsuse juhterakonnana,” rääkis Keskerakonna esimees, “palga suurus jääb pensioni suurust ka edaspidi läbi teise ja kolmanda samba mõjutama, aga pensionid saavad olema õiglasemad. Muudatused ei puuduta tänaseid vanaduspensionäre ega seni välja teenitud pensioniosakuid.” Ratase sõnul on pensionisüsteemi seniste kitsaskohtade parandamine ja pensionide solidaarsuse tagamine on selge samm võrdsema ühiskonna suunas. “Riik peab kõrgelt väärtustama iga oma inimest, sõltumata tema ametist ja töötasust. Sissetulekute suur ebavõrdsus ei tohi edasi kanduda inimeste pensionipõlve. Ma toon teile mõned elulised näited praeguse süsteemi ning uue süsteemi võrdluseks: • Kui praeguse süsteemi järgi saaks miinimumpalka teeniv inimene 2050. aastal 740 eurot I samba pensioni, siis uue süsteemi kohaselt on tema pension 1055 eurot. • Kui praeguse süsteemi järgi saaks keskmist palka teeniv inimene 2050. aastal 1038 eurot I samba pensioni, siis uue süsteemi kohaselt on tema pension 1227 eurot. • Kui praeguse süsteemi järgi saaks kaks keskmist palka teeniv inimene 2050. aastal 1535 eurot I samba pensioni, siis uue süsteemi kohaselt on tema pension 1515 eurot.” Ratas rõhutas, et I sambale lisanduvad teise ja kolmanda pensionisamba väljamaksed, mis sõltuvad töötaja sissetulekust ja inimese enda otsusest vabatahtlikult ka kolmandasse sambasse pensioni koguda. “Valitsuse plaanitavate muudatuste jõustumisel on inimestel edaspidi võimalik valida ka oma pensionilemineku iga, saada pensionit osaliselt ning vastavalt vajadusele peatada ja jätkata oma väljamakseid. Selleks, et pensionisüsteem oleks kooskõlas muutustega meie demograafias, seome riikliku vanaduspensioniea alates 2027. aastast oodatava elueaga. Selles kõiges väljendub süsteemi tulevane paindlikkus,” rääkis Keskerakonna esimees, peaminister Jüri Ratas.
Salvesta
Küpsiste kasutamine lehel
See veebileht kasutab küpsiseid. Meie lehel kasutatakse vajalikke küpsiseid, mis on seotud lehe toimimise, sotsiaalse meedia funktsioonide pakkumise ning liikluse analüüsimiseks.
Luba kõik
Keela kõik
Privaatsuspoliitika
Marketing
Turundusega seotud küpsiseid kasutatakse külastajate jälgimiseks eri veebilehtedel. Selle eesmärk on näidata kliendile reklaame, mis on kasutajale asjakohased ja huvitavad ning seega avaldajatele ja kolmanda osapoole reklaamijatele väärtuslikumad.
Facebook
Luba
Keela
Google
Luba
Keela
Analytics
Statistikaga seotud küpsised aitavad veebilehtede omanikel mõista, kuidas külastajad saidiga suhtlevad, kogudes ja avaldades andmeid anonüümselt.
Google Analytics
Luba
Keela
Jetpack
Luba
Keela